• Dirkshorn uit. Altijd lastig.

  11 sep 2022
 • Dirkshorn. Ik hoor u denken. Nooit van gehoord. Nou ik ook niet. En toch bestaat het. In de leegte van de Noord Hollandse polder. Aan een stukje water: het Meer van Dirkshorn. Hoe kan het ook anders. ;-) De plaatsnaam komt van ene Dirk. Ja werkelijk. Om precies te zijn de hoek (horn) van ene Dirk. We spreken precies 1.100 jaar geleden toen Graaf Dirk I bezit kreeg van het gebied als dank voor het winnen van een oorlog. Zo ging dat toen….. De beroemdste Dirkshorner is overigens Thomas Dekker. Ooit een begenadigd wielrenner, nu vooral een playboy.

  Maar goed we kwamen om te voetballen. En weet u. Ik wist dat het wel goed zat vanmiddag. We speelden vlak naast een spirituele winkel genaamd “Blije Boeddha”. Dat gaf mij de kracht en overtuiging. Veel meer dan het aanschouwen van de vertoningen van de onzen tijdens de warming up. Ook de tegenstanders zelf hadden moeite. Waarmee? Nou het veld. Het grasveld. Het was van echt koegras. En weet u, in september groeit koegras als een malle. Als je dan op donderdag maait is het op zondag te lang. En als je dan ook nog diep belucht dan is het net geschikt voor koeien. Maar goed. Wij moesten erop voetballen. Gelukkig hadden we er allemaal last van.

  Dan de wedstrijd zelf. Deze stond onder leiding van leidsman Cees Jansen. We begonnen slordig. Net als Dirkshorn. Onwennig met de grassprieten die gewoon doorgroeide tijdens de wedstrijd. Het was matig wat het publiek kreeg voorgeschoteld. Poeh. Niks getreurd. De trainert had het druk. En terecht want het liep voor geen meter. Passing, inzet, loopacties. Het kon allemaal beter. Veel beter. En toch heb je dan af en toe zo’n moment van “zie je wel”. In de 11” bijvoorbeeld. Uit het boekje. Freek opent diep. Jesse ontvangt en dolt z’n tegenstander. De voorzet is scherp en door de lucht. Max opvallend koel met een goede aanname en dito afronding. 0-1.

  Lang kunnen we niet van de voorsprong genieten. De duels worden te vaak verloren. De echte wil en scherpte missen we in deze fase. Is dit gemakzucht?Uit het niets krijgt Dirkshorn in de 14” een kans uit een vrije trap. Keeper Jules stopt de bal vakkundig. Freek werkt de afvallende bal weg uit onze zestien meter. De bal wordt nogmaals voorgezet. In een kluwen van spelers krijgt een Dirkshorner er z’n voet tegen. Hij raakt hem half. Maar wel voldoende om Jules te verrassen. 1-1.

  We blijven te traag rondspelen. Staan vaak niet goed. Spelen reactief in plaats van proactief. Verliezen teveel duels op het midden. Als dan ook nog de negativiteit onderling z’n intrede doet wordt het zorgelijk. We praatte teveel vandaag. Weinig coachende woorden helaas. Iets aannemen blijkt lastig. Dit moet anders jongens! Niemand haalde een voldoende niveau. Behalve Jules. Die hield ons in de wedstrijd in de 39”. We gaan door het oog van de naald als hun spits alleen op doel afloopt en Jules de kans onschadelijk maakt.

  De rust is daar. Teveel woorden onderling. Terwijl stilte en een moment van bezinning over je eigen presteren beter was geweest voor velen. De trainert neemt even afstand. Daarna is zijn uitleg direct, hard & duidelijk. We moeten en kunnen beter. Het team wijzigt niet. Ze krijgen de kans zich te revancheren.

  Net na rust een tegenvaller. Max, in de warming-up door z’n enkel gegaan kan echt niet verder. Miguel vervangt hem. Vlak daarna gaat het mis achterin. 54”, is het buitenspel of niet? Het maakt niet uit! Je moet altijd doorgaan. En pas stoppen als de scheidsrechter fluit. Nu kreeg de spits hem op een presenteerblaadje. Ongehinderd want wij stonden stil. 2-1. Tuulk was de scheidsrechter net als wij niet in vorm. En hun grensrechter ook. Niet de onze overigens! Allemaal randverschijnselen waar je geen invloed op hebt.

  60” Verse krachten worden gebracht met Diego & Mike voor Milan & Igor. Kunnen we de wedstrijd nog omdraaien? We gaan er in ieder geval wel voor. Alle schroom is er nu vanaf. We strijden. Als team. In de 63” krijgen we een vrije trap rechts op het middenveld. Mike, net ingevallen, zet zich achter de bal. Een strakke voorzet draait naar de 2e paal. Daar zet Jannes z’n inmiddels weer krullenbol tegen de bal. Het net bolt. De 2-2 is gemaakt.

  Met nog 27” te spelen denk je appeltje eitje. Dirkshorn is dan wel klaar. Daar is de accu bij de meesten vrijwel leeg. We spelen nu op hun helft. Guntars komt als stormram erbij in de spits voor Till. Creëren we kansen? Nou nee, niet echt. We willen wel. En winnen de duels. Ook de afvallende ballen. Maar ja dat verdomde gras is bijna alweer een centimeter langer dan tijdens de warming-up….. ;-)

  Dan ontspint zich een wedstrijd in een wedstrijd. Wie kan het meeste vlaggen? De grensrechters laten van zich spreken met zeer veel vlagsignalen. De onze is natuurlijk eerlijk. Die van Dirkshorn niet altijd. De scheids vaart blind op beide. Gevolg de wedstrijd ligt veel stil. Vorig jaar schreef ik toen dat we stoïcijns moesten worden. Schijnbaar moet ik dit blijven herhalen.

  Dan de 90”. Scrimmage voor de goal van Dirkshorn. De afgeslagen bal komt hoog terug recht voor de goal. Jesse is z’n tegenstander te vlug af. Hij hangt dan al in de lucht. Neemt de bal voor de stuit. En promoveert magistraal de halve kans tot een prachtige goal. 2-3. Is de wedstrijd nu gespeeld? Nou, nee. Dirkshorn komt met hun laatste krachten tot een massaal slotoffensief. De bal komt van de zijkant. De spits krijgt toch nog een kans en scoort.

  Mick heeft echter zijn vlag in de lucht. Ja, keeper Mick was onze grensrechter van dienst vanmiddag. We zoeken overigens nog een vaste. Iemand toevallig geïnteresseerd? Om een leuke hardwerkende groep jonge jongens onder leiding van een aimabele trainert en ondergetekende als nestor te complimenteren?

  Nou en toen floot de scheidsrechter. Buitenspel! Geen doelpunt. Het publiek reageerde woedend. De bank van Dirkshorn ook. Wij niet. Mick was stoïcijns. Wij namen de toegekende vrije trap en kwamen niet meer in de problemen. Ik ging als een blije Boeddha een blaadje bier halen voor de moegestreden ploeg!

  Slecht spel. Achterkomen. Je terug knokken en de ommekeer kunnen bewerkstelligen. zoeter kan een overwinning niet smaken. We stopten de drie punten snel in onze tas mee naar Amsterdam te nemen. Maar jongens wees kritisch. Vooral op jezelf want vandaag haalden weinig hun niveau.

  Basis: Jules, Nigel, Freek, Milan, Mouaad, Till, Jannes, Gil, Igor, Jesse & Max. Wissels: Mike, Miguel, , Guntars & Diego. Niet gespeeld: Mick.

  Onno Swart