UPDATE 5 mei/ Sprekers gisteren waren André Lopes Dias en (traditiegetrouw) Danny de Paauw (zoon van de in de oorlog vermoorde EDW-oprichter Jaap de Paauw). De kleindochter en achterkleinkinderen van Danny legden bloemen evenals, namens het bestuur van WV-HEDW, Ronald Nijsen en Yvette de Adelhart Toorop. Ook spelers en staf van Zaterdag 1 en 2, O23, Zondag 1, Vrouwen 1 en 2 woonden de plechtigheid bij. Kijk voor foto’s op onze Facebook-pagina.
Op donderdag 4 mei zal bij ons monument om 20:00 uur de gebruikelijke twee minuten stilte in acht genomen worden ter nagedachtenis aan de vele vermoorde leden van Wilhelmina Vooruit en HEDW in de Tweede Wereldoorlog. Betrokkenen en belangstellenden welkom. Inloop in de kantine om 19:30 uur. Na de herdenking tot 21:00 uur gelegenheid in de kantine om na te praten.
Niet-vermelde leden
Vorig jaar was het gelukkig weer mogelijk om fysiek bij ons vernieuwde monument te herdenken.
Daarbij kwam ook ter sprake dat een onderzoek gaande is naar namen van vermoorde leden die niet op het monument vermeld staan. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren en zijn medewerker Joris Kaper zijn al jaren via de site voetbalmonument.nl gegevens aan het vergaren over alle slachtoffers van Nederlandse voetbalclubs in de Tweede Wereldoorlog.
De Historische Commissie van WV-HEDW (de nieuwe naam voor de samenvoeging van de Archiefcommissie en de Commissie Geschiedschrijving) volgt nauwlettend de bevindingen van dit onderzoek en combineert dit met eigen archiefonderzoek aan de hand van bijvoorbeeld oude ledenlijsten. Met name Vincent Huis in ’t Veld heeft zich op dit punt zeer actief betoond. Zo is al gebleken dat een twintigtal namen op ons monument ontbreekt. In de loop van volgend jaar zullen deze op een of andere manier aan het monument toegevoegd worden.
Verzoeken van nabestaanden
Ook ziet de Historische Commissie het als taak nabestaanden van slachtoffers ter wille te staan bij het zoeken naar informatie over hun voorouders. Met een zekere regelmaat krijgt de commissie verzoeken hiertoe.
Zo ontving de commissie eind vorig jaar nabestaanden van twee vermoorde leden die op ons monument vermeld staan: L. (Louis) en H. (Henri) Groenheim. De familie (voor een groot deel woonachtig in de Verenigde Staten) bracht een bezoek aan Amsterdam om aanwezig te zijn bij het leggen van Stolpersteine bij het laatste adres van hun vermoorde voorouders en stelde het op prijs een bezoek aan ons monument te brengen. Vincent Huis in ’t Veld en André Lopes Dias namens WV konden vooral aan de hand van ons onvolprezen jubileumboek uit 2008 de familie voor hen tot nu toe onbekende informatie verschaffen (zie foto’s).