• Er zijn mannen opgestaan

  5 mrt 2023
 • Op het program; de virtuele koploper SMVC Fair Play tegen de ploeg met de meeste punten na 11 wedstrijden WV-HEDW. Kortom we speelden een pot voetbal tegen een directe concurrent. Uit in Culemborg. In Gelderland. Op een desolaat sportpark. Met zeker 200 toeschouwers langs de lijn. En geen kantine! Onder de toeschouwers vele bekende gezichten uit het Amsterdamse. De spanning was om te snijden.

  Weet u dat Culemborg ooit de langste spoorbrug ter wereld had? Ja, echt. Culemborg was even wereldberoemd toen in 1868 de Kuilenburgse spoorbrug in gebruik werd genomen; de overspanning van circa 154 meter was destijds de langste ter wereld. Maar goed anno 2023 is Culemborg niet echt meer een place-to-be. En toch straalden wij daar vandaag. Op het achterste veld van Sportpark Terweijde. Tegen het keurkorps van SMVC Fair Play, een vereniging uit de plaatselijke Marokkaanse gemeenschap.

  Thuis wonnen we. In een soort van veldslag. Met meerdere lange blessures tot gevolg. We waren dus gewaarschuwd. We moesten spelen met het mes tussen de tanden. Strijden. Als team. Op het scherpst van de snede. 90” lang. Dat was wat we moesten laten zien vandaag. En dat deden we. Vanaf het eerste fluitsignaal stonden we er. Al begon het wel vaker dit seizoen met een tegenvaller. Wederom moest een speler in de warming-up afhaken. Dat nadat in de ochtend al twee spelers zich ziek moesten melden. Het waren slechts hobbeltjes op weg naar ons doel; 3 punten. Scheidsrechter Jan van Vliet fluit om 14:53u voor aanvang. De wedstrijd ging gelijk aan.

  We begonnen prima. Waarbij wij wel zelf het grootste gevaar stichtten in onze eigen zestien. Nadat wij wat kleine kansen onbenut lieten, gaven we een splijtende pass op hun linker spits die dit cadeautje gelijk tot 1-0 promoveerde. Gelijk ook hun enige kans in het 1e bedrijf. Een domper. Jazeker. Toch deed het niks met ons eigen spel. We creëerden meer dan een handvol kansen. 100% kansen. Maar om nou te zeggen dat we de rust hadden voor de goal. Nee! Toch gingen we rusten met een 1-1 stand. En wel in de 34” scoorden we.

  Ja we. Tuulk feliciteren we onze linksback Lukas Noppert met z’n doelpunt. Gretig ingekopt uit de rebound toen wij de paal teisterde en de bal terug het veld in kwam. Maar het was vooral het spel dat tot het doelpunt leidde dat vertrouwen gaf. Wij domineerden het spel. Pakten SMVC bij de lurven en lieten ze naar adem snakken. Dat en niks anders, samen met onze gezamenlijke wil om te winnen. De rust bereiken we dus met een stand van 1-1 met mogelijkheden zeg maar.

  In het 2e bedrijf voegde de tegenstanders er een extra ingrediënt aan toe. Het bespelen van ons en de scheidsrechter in woord, gebaar en fysiek. Vooral de scheids moest het ontgelden. Al z’n beslissingen werden betwist. Het zorgde dat het spel veel stil lag en SMVC Fair Play zich vooral zelf uit de wedstrijd haalde. Wij bleven ons spel spelen. Al in de 50” maakten we het verschil. Jesse brak door over links. Even was er twijfel. De tegenstander schreeuwde massaal om een uitbal. En om buitenspel. En stopten. Dat deed Jesse twijfelen. Totdat ie doorhad dat de scheids niet floot. Hij sneed naar binnen. Zocht z’n directe tegenstand op en bediende de naar binnen sprintende Max op een presenteerblaadje. 1-2.

  U begrijpt dat de scheids het toen vol te verduren kreeg. Hij weerstond de orkaan aan verwensingen. Bleef stoïcijns en vervolgde de wedstrijd. Om 5 minuten later, in de 55”, de 1-3 te noteren in z’n boekje. Igor is inmiddels ingevallen voor Gil. Het was een echte teamgoal. En Jesse maakt hem prachtig af. Lokken noemt onze trainert het. En WV-HEDW lokte. Ze in de val. De pressing leidde tot balverlies hoog op het veld. De omschakeling was snel en effectief. De passeeractie idem. Jesse joeg de bal snoeihard in de korte hoek. SMVC wisselt en doet er een schepje bovenop. Wij blijven echter ons spel spelen met een hoge intensiteit. Het leidt tot een paar kansjes. Niet echt om je zorgen over te maken.

  In 73” brengen we verse krachten. Kai & Nigel voor de moegestreden Max & Miguel. Het brengt ons weer de bal. En het overwicht. En de 1-4. Want daar was ie. Zoals alleen hij dat kan. Een kans, een goal. Igor is gezegend met een heel zuiver schot. En dat liet hij even aan de wereld zien. De keeper heeft de bal alleen maar gehoord. Reageren kon hij pas nadat de bal het net al had geraakt. En dat terwijl Igor schoot van ruim buiten de zestien. In de 82” duikt Nigel nog een keer op in de zestien. Helaas is de reflex van de keeper net te goed.

  Dan onze laatste wissel. Guntars voor Jesse. Het team jaagt onder vakkundige leiding van onze aanvoerder Freek over het hele veld. De jongens blijken als mannen te kunnen voetballen. Eindelijk. SMVC Fair Play is gebroken. En proberen wanhopig alles om de naderende nederlaag te voorkomen. Het uitlokken heeft geen resultaat. WV-HEDW blijft rustig. En speelt de wedstrijd keurig uit. Dat er net voor de blessuretijd nog een doelpunt tegen viel was slechts voor de statistieken. De uitslag is zeer verdiend en luidt 2-4! We nemen de 3 punten mee naar Amsterdam. De virtuele leider is geklopt. De werkelijke leider is opgestaan. Nog 6 finales te gaan, met op 26 maart als tegenstander het Utrechtse Kismet dat op bezoek komt in Amsterdam Oost.

  Het winnende team van vandaag: Mick, Tobin, Freek, Lukas, Max, Diego, Gil, Jesse, Miguel, Milan, Adrian, Igor, Kai, Mouaad, Nigel, Guntars, Roan & Jules.

  Onno Swart