• HEDW (1931-1956)

  HEDW ontstond in 1931 door de fusie tussen Hortus en Eendracht Doet Winnen.

  HEDW startte in de derde klasse van de Nederlandse Voetbal Bond, maar degradeerde na twee jaar naar de vierde klasse. HEDW verhuisde regelmatig: het speelde op twee locaties aan de Middenweg, aan de Zuidelijke Wandelweg, aan de Weesperzijde en ten slotte op Sportpark Drieburg.

  In 1938 werd het zilveren jubileum gevierd met (volgens traditie) een grootse revue. Ook werd dit jaar het kampioenschap behaald, en er werd tegen een Oud-Amsterdams elftal met Ajaxsterren gespeeld, waarbij de opbrengst ten goede kwam van het Comité voor Joodsche Vluchtelingen.

  Toen HEDW in 1941 gedwongen werd de activiteiten te staken, spraken de bestuursleden af: "Ons werk moet voortgezet worden door de jongeren, die deze tijd zullen overleven".

  Toen in 1945 bleek dat maar heel weinig leden de oorlog overleefd hadden, was die afspraak uit 1941 aanleiding om toch door te gaan. J. Benjamins nam hiertoe het initiatief, en erelid Mau Verdoner werd de nieuwe voorzitter. Er werd weer aan de competitie deelgenomen, er werden weer revues opgevoerd, en er werden weer buitenlandse reizen (nu naar België) georganiseerd.

  HEDW handhaafde zich in de moeilijke jaren na de oorlog met moeite in de vierde klasse NVB. In 1949 degradeerde HEDW naar de AVB, om een jaar later – na een bewogen beslissingswedstrijd tegen Wilhelmina Vooruit – terug te keren in de vierde klasse NVB. In 1952 werd een succesvolle honkbalafdeling opgericht.

  In 1956 fuseerde HEDW met Wilhelmina Vooruit tot WV-HEDW.