• HEDW (1931-1956)

    ‘De vereenigingen combineerden zich onder den naam HEDW (Jaarverslag KNVB, 1931-1932). Het had meer van een overname. E.D.W. was in ledental bijna drie keer zo groot als het zieltogende Hortus (94 om 35 leden). HEDW nam het clubtenue over van E.D.W. Als datum van oprichting werd 8 november 1913 aangehouden, de oprichtingsdatum van E.D.W. Ies Rabies was voorzitter van 1931-1946. Mau Verdoner was het eerste jaar na de fusie secretaris. HEDW verhuisde regelmatig: het speelde achtereenvolgens op twee locaties aan de Middenweg, aan de Zuidelijke Wandelweg, aan de Weesperzijde en ten slotte op Sportpark Drieburg.

    HEDW startte in de derde klasse van de KNVB, maar degradeerde al na één jaar naar de vierde klasse. In 1937 werd Eddy Hamel, de in de jaren twintig razend populaire linksbuiten van Ajax, aangesteld als trainer. In zijn tweede seizoen werd HEDW kampioen, maar het faalde in de nacompetitie om promotie. Een jaar later werd HEDW opnieuw kampioen. Vanwege de oorlogsomstandigheden werd er dat seizoen niet om promotie en degradatie gespeeld. In het laatste seizoen 1940-1941, voordat HEDW door de Duitse bezetter gedwongen werd de voetbalactiviteiten te staken, eindigde HEDW als tweede met 26 punten, na zestien wedstrijden met slechts één nederlaag en vier gelijke spelen, normaliter voldoende voor het kampioenschap. SDW had echter twee punten meer.

    Het zilveren jubileum in 1938 had een zwart randje vanwege de ontwikkelingen in Hitler-Duitsland. Naast de traditionele grootse revue-avond speelde HEDW op 20 november 1938 een wedstrijd tegen een Oud-Amsterdams elftal, waarin naast trainer Eddy Hamel ook de oud-Ajacieden keeper Jan de Boer, Henk Anderiesen, Jan de Natris, Piet van Reenen en Johnny Roeg (afkomstig van HEDW) uitkwamen. De opbrengst van het duel was bestemd voor het Comité voor Joodse Vluchtelingen.

    Toen HEDW in 1941 gedwongen werd de activiteiten te staken, spraken de bestuursleden af: "Ons werk moet voortgezet worden door de jongeren, die deze tijd zullen overleven". Na de oorlog werd de club ‘na lange aarzeling’ (Verdoner) heropgericht. Michel Agsteribbe herinnerde zich de vergadering in de IJsbreker waarop daartoe werd besloten: “Mensen die je vijf jaar niet gezien hebt, kreeg je toen weer onder ogen. Het was een bijeenkomst waar veel mensen zaten te huilen. Veel jongens waren weg. Negentig procent was weg. Maar we hebben de club toch weer opgericht.” Erelid Mau Verdoner werd de nieuwe voorzitter. De toen zestienjarige Jacques Granaat sloot zich meteen aan: “Alle jongens die nog over waren gingen naar HEDW. Dat was de club als je een joodse jongen was.” Maurits van Thijn werd als lid geworven in het concentratiekamp: “In Auschwitz schopte ik tegen een steentje aan. Bert Thal ziet het en zegt ‘Ik zie dat jij gevoetbald hebt of kunt voetballen.’ Ik antwoord: ‘Ja’. Hij zegt: ‘Nou, als we het kamp uitkomen, dan kom je bij ons voetballen. In HEDW. Ik zeg: ‘Ja, ik kom wel.’ Ik was overtuigd dat we niet zouden overleven. Na de oorlog kwam ik weer met hem in contact. Zegt-ie: ‘Weet je nog wat je mij beloofd hebt? Dat je bij HEDW zou komen voetballen.’ Ik zeg: ‘Dat klopt.’ Zegt-ie: ‘meteen meegaan.’ Dus heb ik me aangemeld.”

    HEDW was qua ledental al gauw terug op vooroorlogs niveau. Bij het gedwongen staken van de voetbalactiviteiten in 1941 telde de club 172 leden. Op 1 april 1946 waren het er 124. Het seizoen 1947-1948 begon de club met 173 leden. In de jaren daarna schommelde het aantal leden tussen 171 in 1951 en 132 twee jaar later. In het jaar voor de fusie, telde de club 142 leden (83 senioren, inclusief ereleden en 59 junioren). Met de jeugd zat het destijds wel goed.

    In het seizoen 1946-1947 was HEDW weer van de partij in de vierde klasse KNVB. Daar speelde het eerste team tot de fusie in 1956, al ontsnapte HEDW aan degradatie in 1950 toen het met fusiepartner Wilhelmina Vooruit moest strijden om één plaats in de vierde klasse (zie Wilhelmina Vooruit, 1908-1956). In 1952 begon HEDW een zeer succesvolle honkbalafdeling.

    Bronnen:

    Jongens, vol illusies en idealen WV-HEDW 1908-2008, deel 1 Drie mooie geboorten, 1908-1945

    Jongens, vol illusies en idealen WV-HEDW 1908-2008, deel 2 Met nieuwe kracht het veld weer op, 1946-1967