• Henk Ribberink overleden

  15 jun 2020
 • Afgelopen vrijdag bereikte ons het trieste bericht van het overlijden van oud-clubgenoot Henk Ribberink. Henk was in de laatste twee decennia van de vorige eeuw spraakmakend lid van WV-HEDW.

  Toen een team van Meerboys in 1985 een wedstrijd speelde bij WV-HEDW was één rondje van de voorzitter voldoende om de spelers over te halen om over te stappen. Voorzitter Sander Post vond het een goede investering. Zo kwam Henk Ribberink, die speelde in de jeugd van PSV, met onder anderen Bas en Piet de Kort, Piet en Alex van Berge, Jos Vergouwe, Peter Verhaar en Karel Goudsblom. Ik kende de meeste jongens al van het P-toernooi. Het team, dat een mix was van studenten, onderwijskrachten en kunstenaars, ging aan de slag als Zondag 4 en werd het eerste seizoen meteen kampioen van de reserve derde klasse met 31 punten uit 18 wedstrijden (in de tijd dat een overwinning nog 2 punten opleverde).

  Ribberink_Zondag_4.jpg

  Zondag 4 op Texel in 1986. Henk Ribberink staat geheel rechts

  Dat een aantal van hen goed kon voetballen, viel ook Ronald Nijsen op, die in 1988 coach werd van de Zaterdag 1. Hij haalde de gebroeders De Kort, Piet van Berge, Peter Verhaar en Karel Goudsblom over om de stap te maken naar de zaterdagselectie. Peter Verhaar herinnert zich: “Na een van de vele gewonnen wedstrijden kregen we in de WV-kantine opvallend veel bier aangeboden door Ronald Nijsen. Toen ons inschattingsvermogen niet meer optimaal was, sloeg hij toe en ronselde hij een aantal spelers van ons team.” Van 1988-1994 was Henk Ribberink als middenvelder een eigenzinnige, maar zeer gewaardeerde kracht van de Zaterdag 1. In 1991 werd hij met het eerste kampioen van eerste klasse van de Amsterdamse Voelbalbond (AVB) na de historische beslissingswedstrijd tegen SDW op het terrein van Rood Wit Amsterdam in Noord op 27 april. Omdat hij nogal eens hinder ondervond van fysieke ongemakken, stond het veldje, waarop geblesseerde spelers indertijd revalideerden, al snel bekend als het Henk Ribberinkplein. In 1994 deed Henk, inmiddels 41 jaar, een stap terug en ging lager spelen met oude voetbalmaatjes. Zijn laatste hoogtepunt als voetballer was het winnen van de legendarische Springer Cup met de Zaterdag 3 in 1995.

  Ribberink_elftalfoto_2.jpg

  Henk, hier zittend, derde van links.

  In 1993 werd hij gevraagd als trainer-coach van het eerste vrouwenveldvoetbalteam van WV-HEDW, met prominente speelsters als Nita Hoogenhout, Hester Klijn en Anneke Wals-van der Tweel. Paul was elftalleider. Henk wilde wel, maar hij had geen zin in ‘een rol als veredelde akela van een groep talentloze meiden’. Hij had uitgesproken opvattingen over hoe er gevoetbald moest worden: “Omdat ik afkomstig was uit de basketbalwereld, bedacht ik een speelwijze die was gebaseerd op de man-to-man verdediging, zodat elke speler ongeacht haar capaciteiten kon bijdragen aan de prestaties van het elftal. Deze speelwijze werd ingegeven door het feit dat in het vrouwenvoetbal, op het niveau waarop wij speelden, de lange pass praktisch non-existent was.”(Voor een nadere kennismaking met de voetbalzienswijze van Henk, zie De visie van de trainer-coach in ons eeuwboek, deel 3, p. 804-805).

  Ribberink_de_dames_midden_jaren_negentig.jpg

  Henk, hier rechts staande

  Het team werd in het eerste seizoen meteen kampioen van de Tweede klasse van de Afdeling Haarlem (de AVB had nog geen vrouwenvoetbal op zondag). Ook een klasse hoger deed het team mee op het kampioenschap. Het derde seizoen was volgens Henk zelf ‘een complete sof’ wegens personele problemen en langdurige blessures. Aan het einde van het seizoen vertrok een deel van de speelsters naar Fortius en werd het vrouwenteam noodgedwongen opgeheven. Volgens Hester viel Henk niks te verwijten. Het was ‘een vrouwending’. De houdbaarheidsdatum van de spelersgroep was verstreken.

  Henk overleed op 9 juni j.l. Hij werd 67 jaar. Hij ruste in vrede.

  Jos van Meeuwen

   

  Ribberink_Parool_12_juni.jpg

  Rouwadvertentie in Het Parool van 12 juni