• Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

 • Meer dan honderd belangstellenden en betrokkenen waren aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst die gisteren - 4 mei -  plaatsvond bij het oorlogsmonument van WV-HEDW.

  Bestuurslid André Lopes Dias heette de aanwezigen welkom. Door uitbreiding van het clubgebouw moest het monument, waarop de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde leden van Wilhelmina Vooruit en HEDW worden vermeld, worden verplaatst. Het inmiddels gerenoveerde monument staat nu op een prominentere plek, niet te missen voor bezoekers van de club.

  Aansluitend op de twee minuten stilte sprak Abbie Israëls, voorzanger van synagoge Gerard Doustraat, het Jizkor uit, het gebed voor de zielenrust van de overledenen.

  Vervolgens leverde jeugdlid Nicolas Hinten een indrukwekkende bijdrage waarin hij verwees naar de gebeurtenissen waardoor de meer dan tweehonderd namen op de gedenkplaten waren gekomen.

  Danny de Paauw, zoon van de in de oorlog omgekomen EDW-oprichter Jaap de Paauw, haakte in op de toespraak van Nicolas. Hij verwees van de aanwezige eerste elftalselectie naar het eerste elftal van HEDW, seizoen 1940-1941, dat hij zich goed voor ogen kon halen. En waarvan de namen nu op het monument staan.   

  Hierna noemde Jolan Toff, bij verhindering van Vincent Huis in ’t Veld van de commissie Geschiedschrijving, de namen die op de platen van het monument ontbreken. Deze zijn boven water gebracht door sporthistoricus Jurryt van de Vooren en medewerker Joris Kaper, beide aanwezig bij de herdenking.

  Namens het bestuur van WV-HEDW sprak vice-voorzitter Hette Spoelstra over de aanvulling van het oorspronkelijke monument; vervolgens legde hij een krans.

  Tenslotte dankte André Lopes Dias de aanwezigen en nodigde hen uit om in de kantine na te praten.