• HET 5e WINT DE WV-HEDW JO9 DERBY

• WV Sportpark 18 september 2021, 08:45

Na lastige uitwedstrijd tegen Almere het voorgaande weekend, waarbij het 5e drie spelers miste door quarantaine verplichtingen maar sportieve hulp kreeg van het 4e, stond op 18 september de WV JO9 derby op het programma: het 5e thuisspelend tegen het 4e.

Ditmaal is het 4e niet in staat een compleet team op te stellen: trainer Martijn en speler Paco ontbreken wegens Efteling-verplichtingen; er is een zieke, een laatkomer, en tot overmaat van ramp blijkt een speler in de warming-up toch niet wedstrijd-fit. Dit stelt het 5e in staat om een zelfde sportiviteit te tonen als het 4e een week eerder deed: het 5e houdt vrijwillig een speler aan de kant.

Wel heeft het 5e het voordeel dat zij een ingespeeld team zijn en beginnen met hun inmiddels vertrouwde totale pressing game in een riskante maar entertainende 1-1-3 opstelling. Dit betaalt zich snel uit, in de 2e minuut scoort Julian Stoop de openingstreffer: 1-0. De voorsprong word snel uitgebouwd: in de 4e minuut, op lange assist van Alan scoort Lucas de 2-0.

Enigszins overmoedig door de vroege voorsprong laat het 5e de verdedigende discipline dan varen en heeft geluk dat het 4e slordig is in de afronding van haar kansen, met wederom een glansrol op goal van Julian Sardjoe. Vlak voor de eerste break arriveert de laatkomer van het 5e en staan twee complete teams op het veld.

Na de eerste break zet het 5e haar vroege storen en vloeiende aanvalsspel voort, de goed vrijlopende Xavier wordt op rechts gevonden, maar zijn one-touch schot zeilt net naast. In nu een 1-0-5 opstelling is de druk van het 5e te hoog voor het 4e: Naud scoort de 3-0, en een minuut later stoort Xavier vroeg, verovert de bal en omspeelt de laatste verdediger: 4-0.

Dit zet de geblesseerde speler van het 4e aan om zijn pijn te verbijten, en lost een vermoeide teamgenoot af. De hierdoor ontstane rust in het team betaalt zich voor het 4e uit in een Koemaniaanse vrije trap van Matteo: 4-1. Maar slechts een minuut later ontstaat door vroege druk twijfel bij de keeper van het 4e, verovert Naud de pass en worstelt zich in een rugby-waardige scrimmage naar de 5-1.

Een klassieke aanval over rechts, eindigend in intikker van Loek sterft in schoonheid, de bal blijkt een lijn te ver ‘binnengehouden’ te zijn door Lucas: goal afgekeurd. Het 5e lijkt even ontdaan hierdoor en laat de bal een fase aan het 4e. Bij een gevaarlijke aanval van het 4e maakt Loek een voor zijn leeftijd zeer professionele overtreding op Björn. Gelukkig blijkt Björn een groot en snel herstelvermogen te hebben en scoort zelf uit de vrije trap (ondanks liggende muur van Naud): 5-2.

Dit geeft het 4e vleugels en in de 33e minuut scoort Maxim de 5-3 op mooie pass van achteren van Matteo. Maar het 5e vergroot de marge weer na een onderschepping van Julian Sardjoe gevolgd door lange pass van Alan, waarna Lucas, gebruikmakend van ruimte gecreëerd door breed spel van Xavier en Olivier, kan scoren: 6-3.

Het 4e besluit dan voor de laatste minuten de beuk erin te gooien. Overtredingen volgen elkaar op, en het 4e weet een ultieme aansluitingstreffer te maken: de 6-4 van Maxim (of dit doelpunt een VAR check had overleefd was voer voor discussie bij met name de aanwezige supporters van het 5e).

Dan deelt het 5e echter de genadeklap uit: Xavier onderschept en bedient Lucas voor de 7-4. Niet lang daarna fluit scheidsrechter René af en bedanken de WV spelers elkaar voor een spectaculaire derby.