• Het publiek de grote winnaar

  19 nov 2023
 • Tis 19:46u. Ik ben net thuisgekomen na een lastige middag in de polder en daarna gezellig een hapje eten met m’n zoon Max bij Elsa’s Cafe. Ik zet de muziek aan. Julio Iglesias it is. Lekker hard. Even wegdromen. Heerlijk om even de zon te voelen zonder 'm te zien zeg maar. Ik zondig voor een keer. Ik trek de koelkast open en ontkurk een fles Karmeliet. Een bier dat z’n oorsprong vindt in 1679. Toen wisten ze al wat lekker was zeg maar. Ik schenk m’n glas vol. De schuimkraag komt lekker op. Ik neem een volle slok. Zo, ik leun even achterover op de bank. Even ontspannen na een enerverende pot voetbal in Nieuw-Vennep alias de Krim. De Krim? Jazeker. Dit schreef ik erover in de voorbeschouwing op Instagram:

  De Krim. Dat was de eerste naam van Nieuw Vennep die landarbeiders eraan gegeven hadden vlak na de drooglegging van de Haarlemmermeer ruim 150 jaar terug. Dit omdat het leven op die plek onaangenaam was door de zware omstandigheden. Maar ja met alle luxe anno 2023 kennen wij het vooral als een grote VINEX-wijk. Onze insta is overigens @wvhedw_zondag1.

  Dan ook maar de voorbeschouwing van deze wedstrijd. Over DIOS (Doelen is ons Streven anno 1947) is niet zo heel veel te melden. Oh ja, nou eentje dan. Voor onze voorzitter. Feyenoorder Calvin Stengs is er begonnen met voetballen. Een vereniging met 10 senioren en 44 jeugdteams. Het 1e elftal speelde afgelopen seizoenen in de 2e klasse. Afgelopen seizoen kwam daar een einde aan door stijf laatste te worden. Ook dit seizoen is de start karig. Na 6 wedstrijden hebben ze 3 punten vergaard. En dat deden ze uit met een 0-5 overwinning! In de overige 5 wedstrijden kregen ze 22 doelpunten om hun oren. Maar ze scoorden de laatste twee wedstrijden er wel steeds 2.

  Kortom het kan alle kanten op daar op de Krim. Duidelijk is dat het publiek aan z’n trekken komt met veel doelpunten. En dat publiek. Dat was vanmiddag wederom de grote winnaar. Ze kregen waar voor hun geld. Een wedstrijd in hoog tempo met WV-HEDW als de bovenliggende partij. En een DIOS dat steeds weer er gevaarlijk uitkwam. Met als uitslag 3-4. Weer 7 doelpunten. Dat is nog eens genieten. En toch lukt mij dat tijdens zo een wedstrijd maar ten dele. Ik zal het proberen uit te leggen.

  Ik heb domweg teveel last van een interne strijd. In mezelf zeg maar. Allereerst ben ik een liefhebber. Ik kon vanmiddag enorm genieten van hun linksbuiten. Spelend met nummer 10. Luisterend naar de naam Dario Lovecchio. Een paar seizoenen geleden nog onder contract bij Aris Limassol op Cyprus. Een heerlijk brutale speler. Niks met z’n mond alles met z’n voeten. Goede techniek. Iets afgezakte sokken om strakke kuitjes. En maar wervelen langs de lijn. We kregen er niet echt vat op. Wat een genot om naar te kijken.

  Dan ben ik ook nog vader. En m’n zoon, ja dat is Max. Dat wist u natuurlijk al. Tsja en Max, die had het moeilijk vanmiddag. Met wat? Nou met de bal. Met z’n tegenstander. Het wilde niet vanmiddag. Niet dat ie niet z’n best deed. Zeker wel. Alleen was de brille van de afgelopen weken een beetje verdwenen. En dat doet wat met de vader in mij. Ik zit mij dan te verbijten om te roepen dat ie het simpel moet houden.

  Dan is er ook nog de voetballer in mij. In ruste weliswaar maar toch. Spelletjes zijn er om te winnen. Hoe? Dat maakt niet uit. Lukt het niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Lukt het niet mooi dan maar lelijk. Boeien. En daar botst het bij mij het meeste. Zeker op dit moment. We hebben veel jongens die het voetbal vooral spelen leunend op hun techniek en aangeboren talent. Een beetje flegmatiek. Makkelijk uit de concentratie. Alleen nu we op niveau geraken komt er meer bij kijken dan dat. Dan is het buffelen. Schoffelen. In dienst van het team spelen. Fysiek het duel naar je toe trekken. Simpel en effectief. De rest komt dan vanzelf wel.

  Nou u leest het al. Ik ben een ouwe zeur aan het worden. ;-) Misschien is het zo. Alleen deze ouwe zeur kijkt anders dan de trainer. Want voetbaltechnisch is het allemaal goed op niveau. Maar we hebben allemaal ons antwoord klaar als je “gecoacht” wordt. Alleen dat is niet als een team opereren. Nee, als onderdeel van een team doe je het gewoon. Luister je! Daarom een shout out naar Adrian Hensel vandaag. Ik heb van je genoten vandaag en vorige week ook. Ik geniet altijd van je onverzettelijkheid. Omdat jij het lichtend voorbeeld bent van een teamplayer pur sang.

  Genoeg nu hierover. De wedstrijd nog even in momenten dan. De momenten zoals ik het heb opgeschreven tijdens de wedstrijd. En zoals de voorzitter het verwoordde in de groepsapp van WV:
  5’ 0-1 Diego. Droog in de hoek vanaf de 16.
  9’ Noppert. Voorzet. Jannes kan net niet knikken
  14’ 1e gevaar Dios. Kluts mee en dan is daar Jules. Corner is zonder gevaar.
  16’ Onnodige goal tegen. Fout op fout. Niet kantelen. En de rechterspits krijgt vrij baan. 1-1.
  22’ corner in 2en Diego voorzet. Kopbal Kees op de bal eruit. We spelen vol overgave. Al komt DIOS er af en toe massaal uit.
  24’ WV is veel sterker maar hij wil er niet in.
  25’ Te makkelijk. Geven ze de ruimte en dan kunnen ze wat. Schot gelukkig hoog over.
  27’ Mulder stuurt m richting kruis. Keeper is alert
  28’ En weer slap in t centrum. Niet rigoureus. En daar is de actie op rechts. Prima voorzet. Ingeknikt bij de 2e paal. 2-1
  35’ Rare beslissing scheids. Wij tackelen goed. Noppert krijgt de schop en vrije trap tegen.
  42’ Jesse met de voorbereiding. Mulder met de doffe knal en een tikkie geluk. 2-2
  Rust
  47’ Herhaling van zetten. Nu nog niet scherp? Nu vanaf links dit keer. Wat een geklungel. 3-2 achter
  52’ Jannes knikt m met z’n krullebol binnen. Voorzet van Jesse
  53’ Pegel Roan Mulder. Na een prima aanval over het hele veld. Assist Jesse
  55’ Max balverlies binnendoor. Middenvelder gelijk 1-op-1. Adrian hersteld sterk met een tackle. De bal smoort. Jules kan oprapen.
  68’ goeie aanval. De eindpass lukt niet
  80’ Spannend. DIOS probeert nog alles te geven
  88’ Rijkers schot. Keeper met moeite
  Klaar. En de voorzitter benoemt Roan Mulder tot man of the match. Onverzettelijkheid gecombineerd met torinstinct.

  En zo is de avond snel gegaan. Hazes zingt inmiddels “Kleine jongen. Je bent op deze wereld. Dus zal je moeten vechten. Net als ik. Ik kan het weten. Het leven is niet makkelijk. Er is tegenspoed. Op ieder ogenblik.”

  Gelukkig konden we vandaag de tegenspoed afwenden door de veerkracht die we op het veld lieten zien. Komende week spelen we thuis tegen FC Aalsmeer. We beginnen om 14:30 uur

  Team : Jules Vermeulen, Jan van Straaten, Tobin Melis (Adrian Hensel), Kees Mirande, Lukas Noppert (Mouaad Boudinar), Tom van Riessen (C), Roan Mulder, Diego van de Bunt, Max Swart (Jermaine Verwey), Jannes Broekman (Roan Rijkers), Jesse Coffeng. Niet gespeeld : Mick van de Wijgerd

  Onno Swart

   

  In het Haarlems Dagblad: Nood is hoog bij DIOS na nieuwe nederlaag