• ’Hopen dat KNVB óók achter inclusief voetbal gaat staan’

 • Op het sportcomplex in de Egmonderhout fluit de scheidsrechter de veelbesproken wedstrijd Alcmaria Victrix vrouwen 1 uit Alkmaar tegen WV-HEDW vrouwen 1 uit Amsterdam op gang. Op doel bij de Amsterdammers: de non-binaire transgender keeper Jays, tegen wie de Alkmaarders begin dit jaar een officiële klacht indiende bij de KNVB.
  Terwijl de spelers van Alcmaria verzamelen in de kantine, is WV-HEDW onderweg in een speciaal gehuurde spelersbus. Niet alleen het elftal reist mee: ook een groep supporters, een stapel regenboogvlaggen en protestborden.


  Eind januari maakten de Amsterdammers Alcmaria in. Na de nederlaag dienden de Alkmaarders een klacht in bij de KNVB wegens een non-binaire transgender voetballer van WV-HEDW.
  De KNVB verklaarde de klacht gegrond. De bond gaf aan alléén naar het geslacht in het paspoort te kijken: een M in het geval van de keeper. Jays werd drie wedstrijden geschorst en moest zelf opdraaien voor de kosten van de tuchtzaak.
  Anderhalve week geleden riep WV-HEDW op: ’Laat zien dat je voor inclusief voetbal staat en kom ons 14 april supporten in Alkmaar.’


  Support is er. In groten getale, vanuit alle hoeken. De minuut voor de wedstrijd maken de spelers van WV-HEDW een statement: zestig seconden lang juichen. Langs de zijlijn joelen, klappen en fluiten zo’n vijftig supporters mee. Aan de overkant blijft het stil.
  Jays staat tijdens het beladen duel op doel. Beide aanvoerders, trainers en de scheids gaven daar tijdens een gesprek vooraf akkoord voor. „Als er weer een boete of straf komt, draaien wij daar als team voor op”, zegt Tessa Stolk, aanvoerder van WV-HEDW.

  X in paspoort
  In de eerste vijf minuten scoort Alcmaria. Nanoah Struik (24) uit Den Haag baalt. „Ik ben hier zodat Jays zich gezien en gesteund voelt.”
  Dan maakt WV-HEDW een goal. „En hierom natuurlijk”, zegt hen opgetogen. „En om een punt te maken richting de KNVB. Om duidelijk te maken dat hier beleid over mag komen.” Struik kijkt graag een potje voetbal. „Het liefst zou ik zelf ook weer achter zo’n stomme bal aan rennen, maar ik voel een hoge drempel. In de mannencompetitie is veel homo- en transfobie. Er staat een X in mijn paspoort. Als dat het enige is waar de KNVB naar kijkt, waar kan ik dan terecht?”
  „In het gemengd voetbal”, zegt Jaap Paulsen, die namens de KNVB langs de lijn staat. ’De mannencompetitie’ bestaat niet, legt hij uit. „Er is een gemengde competitie en een vrouwencompetitie. In de gemengde competitie mag iedereen meedoen, in de vrouwencompetitie alleen vrouwen.”

  Onveilig
  Dat non-binaire en transgender personen zich vaak onveilig voelen in de gemengde competitie, heeft Paulsen ’wel eens gehoord’. „Dat hangt natuurlijk van de club en het team af. Er zijn ingesleten culturen die we graag zouden veranderen. De KNVB bekijkt nu per individueel geval waar non-binaire en transgender spelers terecht kunnen. Er is een werkgroep die onderzoekt waar de bond een grens moet trekken.”
  In de laatste tien minuten maakt Alcmaria Victrix het beslissende doelpunt. 3-2 voor de Alkmaarders. „Wij zijn vooral trots”, zegt Stolk van WV-HEDW. „We hopen dat we een statement gemaakt hebben: dat de KNVB óók achter inclusief voetbal gaat staan.”
  Cor Noordenbos, trainer van Alcmaria Victrix, bewondert het Amsterdamse team. „Wij hebben ook een transgender speler die niet mee mag spelen. Het liefst wil ik die ook opstellen, maar ik kies ervoor om me aan de regels van de KNVB te houden.”
  Voor nog een klacht van Alcmaria Victrix hoeft WV-HEDW niet bang te zijn, zegt woordvoerder Marius Wiegman. „De KNVB heeft zelf gezien dat Jays meevoetbalde. Het is nu aan de bond.”

  Senna Brammer (NHD)

   

  Volkskrant: Mag Jays onder de lat bij Dames 1? De amateursport worstelt met trans- en non-binaire personen

  AT5: Supporters team van non-binaire keeper Jays voeren actie tijdens wedstrijd

  Parool: Protest tegen KNVB bij wedstrijd WV-HEDW vanwege uitsluiten non-binaire speler

  RTL Nieuws: Voetbalteam stelt non-binaire keeper Jays op ondanks verbod KNVB

  Kidsweek: Voetbalteam komt op voor non-binaire keeper Jays

  Trouw: Amsterdamse fans in actie voor geschorste non-binaire keeper