• In de schiettent

  26 mrt 2023
 • WV is fit. Traint al weken goed & scherp met een bijna voltallige groep. Nu we in de beslissende fase van de competitie zijn aanbeland een hele fijne gedachte. We kijken van week tot week. Vandaag is het Utrechtse Kismet onze opponent. Uit werd het in de stromende regen op een koegrasveld 0-6. Inmiddels is Kismet, het team met de meeste tegengoals. En laat nu net WV de meest scorende ploeg zijn in de competitie. Kortom welkom in de schiettent.

  Scheidsrechter van dienst de heer Claessens fluit. We gaan erop. Zetten gelijk vast. Creëren kansen. In het eerste kwartier een stuk of tien. De stand na het openingsoffensief? Maar 1-0. Jesse tikt em binnen. Na een prima aanval over links. Noppert is de aangever. De overige kansen? Die stranden in moeilijke oplossingen. Onnauwkeurige schoten. Zelfzuchtig zijn. Of gewoon missen. Het kan allemaal als de focus niet goed is. Als je vooraf denkt dat je al hebt gewonnen.

  Gelukkig is de tegenstand te verwaarlozen. En de overwinning bijna in veilige haven als Jesse in de 22” druk zet op z’n tegenstander. De bal afpakt. En het op het lopen zet. Richting goal. Hij komt wat teveel naar links uit. Maar schiet de bal feilloos in de linkerbovenhoek via onderkant lat. 2-0. In plaats van zakelijk de 3-0 voor de rust te maken blijven aan rommelen.

  Hoeveel passes ik vandaag verkeerd heb zien gaan. Poeh ontelbaar. Achter de man, te hard, op het verkeerde been of te moeilijk. En dat terwijl de Socials deze week vol stonden met uitspraken ter ere van Cruijff z’n sterfdag nu zeven jaar terug. Ik zal er een paar noemen. “Winnen doe je met z’n allen”. “Als je sneller wil spelen kun je wel harder lopen maar in wezen bepaalt de bal de snelheid van het spel”. Of “Wat heb je nou liever? Eén goed 11-tal of 11 goede 1-tallen?” En de mooiste die hier van toepassing is “Simpel voetballen blijkt vaak het moeilijkste wat er is”.

  Dat we in plaats van met een zeer ruime voorsprong met maar 2-1 gingen rusten kwam doordat we de voetballende oplossing hanteerde waar gewoon wegperen beter was geweest. Onze keeper heeft niks te doen gehad de 1e helft behalve de bal uit het doel vissen na die ene kans van Kismet. We rusten dus met 2-1.

  Het 2e bedrijf. De intentie tot een betere uitvoering moet nu blijken. En Kismet? Dat begint helemaal niet slecht na de thee. Ze spelen de bal rond en wij krijgen ze niet onder druk. Gelukkig is Jesse scherp. Hij prikt z’n 3e van de middag binnen. We noteren de 52”. De wedstrijd is helemaal gespeeld als de keeper van Kismet in de 55” wil uitverdedigen maar vol tegen Igor aanschiet. De bal verdwijnt al draaiend in de verre hoek. De 4-1 is daar. Voor de statistieken maakt Max er in de 87” nog 5-1 van. De drie punten zitten dan allang in de tas van WV. Strik eromheen. Klaar.

  Als liefhebber hoop je mooi voetbal te zien. Als coach verwacht je terug te zien wat er op de trainingen zichtbaar is. Maar eigenlijk draait het om gewoon 3 punten binnen te halen. Hoe? Door simpel en zakelijk als team de strijd eerst beslissen voordat de hoogstandjes uit de kast worden gehaald. Iets met de juiste mindset. Door je op de juiste dingen te focussen. Je presteert het best en geniet het meest als je opgaat in de fysieke activiteit, in het moment. Wat je vooral niet moet doen: je bezig te houden met een uitslag of met anderen. Want daar heb je geen invloed op.

  De allersnelste manier om uit de concentratie en focus te komen is je te laten provoceren. Jij kiest er zelf voor om je te laten afleiden door anderen. De scheidsrechter of een tegenspeler. Weg is je concentratie, weg is je plezier, weg het resultaat. Richt je op je primaire taken als speler en op het fysieke gevoel van sporten dat je blij maakt. Dan komt het resultaat vanzelf.

  En dan nog iets. Over stoïcijns kalmte als speler. Een spits die doel wil treffen. Het enige wat hij kan doen is ervoor zorgen dat hij zo zuiver mogelijk schiet. Het ultieme doel van de spits is dus zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Alle taken te verrichten waardoor hij zo goed mogelijk kan schieten. Het gaat er niet om, om het doel te raken, het gaat erom een zo goed mogelijk schutter te worden. Een goede spits kan missen. Een spits die bezeten is door z’n doel kent geen kalmte en rust. Maar de spits die het maken van doelpunten loslaat, vindt rust in de uitvoering. Precies dat is de stoïcijnse kalmte die nodig is.

  Op naar komende week. 2x volle bak trainen en dan zondag weer thuis. De volgende finale met runner-up TOS/Actief als tegenstander.

  Onno Swart