• Jonkies maken het verschil

  14 nov 2021
 • Pas in de slotfase kreeg de door coach Marcel Valk in het veld gestuurde mix van eerste selectie en Onder Negentien het taaie Jong Holland op de knieën. Verheugend was de rol die de jeugdige invallers vervulden van wie Jacy Engelander (2003) twee maal scoorde. We zitten bij de laatste twee-en-dertig. Maar je kunt niet alles hebben: in Mijdrecht voorkwam Argon dat wij nu al in bezit van de titel eerste periode kwamen.

  Een aantal vaste krachten niet in de opstelling of om uiteenlopende reden niet beschikbaar. Maar met vijf basisspelers in het team was WV al voor rust de bovenliggende partij. De eerste doelpoging kwam overigens pas na een kwartier: de opgerukte Oscar Abouseada vuurde vinnig, doelman Ten Broeke stopte met de voet. Dit inspireerde Damien de Vegt tot een actie waaruit hij rakelings naast schoot (18’). En aanvoerder Kick van Aelst schoot van een meter of dertig een vrije schop op de vuisten van Ten Broeke die met enig jongleerwerk de bal klem kreeg.
  Na een rustige periode waarin nr. 5 Wierenga geel kreeg wegens grof neerleggen Damien was het na 29 minuten alweer net niet: fraaie actie Damien, Ashraf Azzouz kwam bij de tweede paal niet uit met zijn passen. En de Alkmaarse doelman redde bekwaam toen Danny Blom, gelanceerd door Tim van der Meulen, voor hem opdook (32’). Ook wel eens gevaar voor ons eigen doel: Nick Lammers liep de lastige nr. 12 Boekel onderuit; het slachtoffer joeg de vrije schop van twintig meter in de handen van Cle Vos de Mooij (35’). En als de bal, door dezelfde Boekel vanaf de middencirkel op ons doel geschoten, iets meer was gaan dalen, waren we met een achterstand de rust in gegaan (0-0).

  De oranjehemden bleken bij de hervatting moed geput te hebben uit de laatste periode voor rust en persten er een offensief uit. Al had Danny Blom tussendoor na een steekpass van Jack van Moerkerk de bal harder moeten raken (50’). Alkmaarder nr. 7 Gijs Raven zag kans binnen de minuut een voorzet van links over de lat te schieten en meteen daarop net naast te kogelen (58’).
  Wisselen: de sterk spelende Oscar ging naar de kant maar zijn vervanger Sureyo Macrander (nog net 17) toonde zich meer dan een waardig vervanger met energieke voorwaarts gerichte acties. En Jacy Engelander uit 2003 verving Damien de Vegt uit 1993, dat zou gevolgen hebben. Eigenlijk meteen al toen de jeugdige invaller op snelheid richting de goal door nr. 3 Arntz onderuit werd gelopen: geel en vrije schop, Ashraf zag zijn inzet via een Jonge Hollander corner gaan (62’). In het laatste halfuur kreeg WV meer grip op de vermoeid rakende Noord-Kennemers/West-Friezen, Ashraf knalde een volgende vrije schop op de doelman en nr. 12 Boekel kreeg geel wegens te veel inzet. Ook doelman Ten Broeke werd van afstand door scheidsrechter Martijn Kool met geel toegezwaaid wegens tijdrekken, een teken dat Jong Holland een strafschoppenserie het hoogst bereikbare achtte (68’).

  Nul-nul en coach Valk wisselde nog wat: Jordy Dijkhuizen en Nicolas Hinten (2003) voor Nick Lammers en Jack van Moerkerk. Het aantal basisspelers bedroeg nu slechts vier maar het overwicht van WV kwam tot beslissende omvang. Net nadat onze doelman Cle een uithaal van Wierenga had gepareerd brak WV eindelijk de score open: Dirk van Driest verzond een pass op Jacy Engelander die beheerst afwerkte (0-1, 82’). De zege werd definitief toen een paar minuten daarna Danny Blom invaller Nicolas aanspeelde (randje buitenspel), die bracht de bal voor doel waar Jacy zijn score in WV-HEDW 1 meteen maar verdubbelde (0-2, 84’). Jong Holland, dat heel lang uitstekend partij had gegeven, was gesloopt en onze bevordering naar de derde ronde kwam niet meer in gevaar.

  We plaatsten ons bij de laatste 34. Kun je niets mee toernooi-technisch dus er volgt een tussenronde om er 32 van te maken, zijn wij van vrijgeloot. Voortzetting januari 2022, loting n.n.b.

  In Mijdrecht wist Argon de uit te spelen eerder gestaakte wedstrijd tegen Forum Sport alsnog te winnen (3-2). Daarmee is de achterstand op WV teruggebracht tot drie punten; ons doelsaldo + 17, Argon + 11.

  Aan de zijde van routinier Nick Lammers en daardoor zeker gesteund speelde ROAN MULDER een perfecte pot in het centrum van de verdediging. De uitgedunde jury kent hem daarom met genoegen het predicaat MAN-OF-THE-MATCH toe.

  We vervolgen a.s. zaterdag thuis tegen VELO uit Wateringen. Een gelijkspel volstaat om ons tot kampioen van periode 1 te doen kronen. Maar het gaat om de volle winst teneinde 27 november achtervolger Argon met minstens drie punten voorsprong te kunnen bezoeken. De bizarre realiteit is dat de komende wedstrijden uitsluitend in zittende houding vanaf het terras of vanuit de kantine mogen worden waargenomen. Maar we voetballen nog !

  WV-HEDW : Cle Vos de Mooij; Tim van der Meulen, Nick Lammers (73. Jordy Dijkhuizen) , Roan Mulder (2001), Oscar Abouseada (2002) ( 60. Sureyo Macrander 2003); Kick van Aelst, Danny Blom (87 Tycho de Vries 2004); Ashraf Azzouz, Dirk van Driest, Jack van Moerkerk (73. Nicolas Hinten 2003); Damien de Vegt (60. Jacy Engelander 2003); niet-ingezet: Damian van Dijk

  Verslag: André Lopes Dias (1940)

   

  Op de site van de gastheren: WV-HEDW pas in slotfase langs Jong Holland (bovenstaande foto hier ook aan ontleend)

  Op Het Amsterdamsche Voetbal: Jongelingen brengen WV-HEDW een bekerronde verder

  In de Telegraaf/Amsterdam Sport:

   

  In het Noordhollands Dagblad:

  Het eerste doelpunt van Jacy: