• Kerels winnen van jongens

  7 nov 2021
 • Twee historische Amsterdamse verenigingen met klinkende namen als Tot Ons Genoegen en Wilhelmina Vooruit -Hortus Eendracht Doet Winnen speelden een topper in de 4e klasse E. En geloof me. Dat doet wat met voetballers. En wat was het een groot verschil. In veel zaken die het verschil maken in een potje voetbal. WV verloor kansloos met 4-2.

  De wedstrijd is nog geen minuut oud als Max Swart scoort. Voor WV-HEDW. Hoppa. Wat een heerlijk begin van de wedstrijd. Je zag het al tijdens de trainingen deze week. Ze toonden inzet. Waren scherp. Wakker geschud door de onnodige nederlaag afgelopen weekend. En dan dit als resultaat. Maar ja een doelpunt werd het nooit. Tis zoals dat gaat in het amateurvoetbal. Je speelt tegen 12 man. De clubgrensrechter is een machtig wapen. Hij is aimabel. Iets corpulent en meestal niet te beroerd om de regels te treden. De scheidsrechter van dienst is tijdens de warming-up al ingepalmd. En het werkt. De vlag gaat strak omhoog. Als een saluerende soldaat. Strijdend voor zijn ploeg. Hij was zo een fijne vent. We hadden echt een klik. In de 1e minuut fluit een scheids dan automatisch. Buitenspel. Hand de lucht in. Vrije trap TOG en we zijn weer onderweg. WV-HEDW kijkt verbouwereerd om zich heen. Hé, hoezo buitenspel? Het was een prima goal. En toch is het 0-0. We zitten pas in de 2e minuut!

  De rest van de 1e helft kan ik kort over zijn. Het was kerels tegen jongens. Voor we het wisten was het 2-0 voor TOG. Alles vanuit een gesloten verdediging. Geslepen. En hard werkend. Gelukkig maakt WV snel 2-1. Gill lanceert Max en die rondt prachtig af met een boogbal over de uitlopende keeper. WV zet druk. En heeft het momentum. Een matige variant van een corner weet Gill toch tot voorzet te promoveren. Jannes knokt met Jack voor de bal. Jannes wint en kopt prima binnen, 2-2. Alles zegt dat WV nu wakker is en doordrukt. Niets is minder waar. Tis wiebelig. Spelers die de tactiek vergeten. Onbegrijpelijke ballen door het midden. DE Lange bal. Elke keer weer. Op wie? De rust is daar met 2-2. Thee en even rustig de ploeg weer op dit rit zetten.

  Na rust is het binnen een paar minuten echter 3-2. Het is TOG die profiteert van de onrust binnen de ploeg van WV. Waarom die onrust? Waarom zo gehaast? We kunnen zo goed voetballen. En passant valt ook de 4-2. De gifbeker moet leeg. Helemaal. Het is niet technisch. We beheersen de bal. Althans normaal gesproken. Individueel zijn we top. Maar niet in het totale pakket van het edele voetbalspel. Niet in alle facetten. Dat is namelijk meer dan fysiek, techniek en tactiek. Daar heerst het leven. De straatmentaliteit. Van het vals vlaggen. Tijdrekken. De scheids inpalmen. Blessures faken. Je natrappen zonder iemand in de buurt, om vervolgens “sorry” te zeggen. Met een glimlach. Het is ten slotte weekend en blijft een leuk spelletje.

  Alles is te gebruiken voor een goed resultaat. Tis namelijk geen FIFA op de spelcomputer. Tis met echte mensen en die hebben de gave te zuigen. Te irriteren. Gogme. Op en top. Bloedirritant als je het niet beheerst. Maar oh zo fijn als je het in je hebt. En jonge jongens die herkennen dat niet. Die knop zit namelijk helemaal niet op de console van de spelcomputer als ze FIFA spelen. Gevolg; precies dat wat ze niet willen. Die console is kapot. Wat een stom spel. Scheids!!!! Zag je dat niet. Scheids. Hé. De grens vlagt voor alles. Intussen scoort de tegenstander. Hé. Hoe dan. Nou gewoon doorgaan. Hard werken. Hoofdzaak is je focus vasthouden. Al het andere is bijzaak. Tot het moment dat de irritatie zo hoog oploopt dan is het gedaan. Dan heeft de tegenstander een enorm voordeel. Ook al zijn ze minder als ploeg. Fysiek, technisch of tactisch. De energie gaat in verkeerde zaken zitten en verlamd. En de glimlach die er steeds is omdat de kerels de jochies een lesje leren. Irritant maar ook een compliment waard.

  Onno Swart

   

  Op Het Amsterdamsche Voetbal: TOG behaalt ruime zege in topper tegen WV-HEDW