• Noeste arbeid loont

  1 mei 2022
 • We wonnen. Terecht en makkelijk met 4-0. En dat na een lastige week om de vieze smaak van een bittere nederlaag weg te spoelen. De dinsdagtraining verviel als gevolg van Koningsnacht. Op donderdag stond er een gretige groep. Tijdens de training sloeg het noodlot toe voor Gil. Hij verdraaide z’n knie en ligt er een aantal weken uit. Sterkte Gil!

  En dan is het Zondag. 1 mei om precies te zijn. Een dag met historische waarde voor de gewone man. En vrouw natuurlijk. Het is de dag van de Arbeid. Het belangrijkste wat deze dag onze samenleving heeft gebracht is de achturige werkweek naast andere rechten. Dit na jarenlange strijd van de internationale arbeidersbewegingen waar de saamhorigheid en verbondenheid de basis was om deze rechten af te dwingen. Nee, het was niet de overheid die waakte over de gewone man vroeger. Het was vooral de vakbeweging. Hoe anders is dat nu. Saamhorigheid, loyaliteit, opofferingsgezindheid en vooral de verbondenheid waren de pijlers waarop onze samenleving is gebouwd. Samen strijdend voor de rechten die wij nu als normaal ervaren.

  En dan is het een kleine stap naar WV-HEDW. Een vereniging voortgekomen uit meerdere clubs. Een vereniging die nooit meer had bestaan als saamhorigheid, loyaliteit, opofferingsgezindheid en vooral verbondenheid had ontbroken binnen respectievelijk; Wilhelmina Vooruit, Hortus, EDW, HEDW en vervolgens Wilhelmina Vooruit - Hortus Eendracht Doet Winnen. Maar vooral een club zoals wij hem kennen nu als WV-HEDW. Hulde aan iedereen die hier zijn stinkende best voor doet of heeft gedaan in het belang van elk lid van deze bloeiende vereniging.

  Een vereniging is net een mini samenleving. Elk elftal een nog kleinere samenleving. Waarin saamhorigheid, loyaliteit, echte toewijding. En vooral opofferingsgezindheid de weg naar succes bepalen. Alleen de maatschappij anno nu heeft juist het omgekeerde van wat de boventoon voert; IK. IK past alleen niet zo goed in het WIJ van een teamsport. Als we met z’n allen WIJ kunnen maken van al die IKjes dan zijn we heel ver in het vormen van toekomstige successen.

  Oh ja. We speelden ook nog voetbal vandaag. Onder de capabele leiding van fluitist de heer Gabel. Vanaf de aftrap was het WVZon1 dat de bal had. En wilde. Maar willen is nog niet kunnen. Maar de goed wil was er. Noeste arbeid werd er geleverd. Het baltempo was er. De wil om samen te spelen ook. Alleen had Waterwijk besloten er ook het beste van te maken. En dus zaten ze er steeds tussen. Een teen, een voet, een knie. Steeds net als wij dachten te scoren. Het lukte ons niet. Tot de 18”. Mouaad is vanaf links hoog gaan staan. Komt naar binnen en krijgt de bal. Vanaf links is Max naar binnengetrokken. In het gat wat valt passt Mouaad de bal. Jesse is dan al onderweg. Hij controleert vrij voor de keeper. Z’n afronding is duidelijk; 1-0.

  We gaan geconcentreerd door. De 34”. Nu is het Ivar die het middenveld in dribbelt. Max is al in beweging. Krijgt de bal door de lucht. Hij controleert zwevend met z’n borst. Z’n tegenstander geeft hem een duw. Dit alles binnen de zestien en fraai in het zicht van de leidsman. Die kent geen twijfel. Net als Ivar die de strafschop onberispelijk benut; 2-0.

  36”. De scheids is het veelvuldige commentaar van Waterwijk op zijn beslissingen zat. Hij tovert de linksback een gele kaart voor. Die is nog niet klaar met zijn commentaar en hiervoor ontvangt hij er nog een. Kortom rood en inrukken. Tot de rust weet WV het numerieke overtal niet in doelpunten te verzilveren.

  Na rust blijft WV de goede lijn doortrekken. Wel is de echte scherpte eraf. Er zijn meerdere kansen maar benutten blijft lastig. Vooral Max is al de hele wedstrijd in een gevecht gewikkeld met vooral zichzelf. Fijn dat dan juist Ivar hem laat zien hoe het wel moet. Vanuit een afgeslagen corner komt in de 60” de bal via Jannes weer prima voor de goal. Ivar kopt gedecideerd over de keeper de bal onhoudbaar binnen; 3-0.

  Dan de 84”. Er is een doorbraak. Het gevecht tussen Max en zichzelf kent een winnaar. Het is Max zelf. Hij verslaat zichzelf. Hij die het spelen zichzelf bijna onmogelijk maakte scoort. Een actie waarbij je toch jezelf de vraag stelt of die verdediger uit medelijden slap verdedigt of dat het gewoon een goede passeerbeweging was? In ieder geval hij scoort; 4-0. Tot slot hulde aan de toppers van Zon2 die onze bank bemanden en vol overgave hun minuten maakte toen onze basis elf het nodig had. Ik heb genoten van jullie!

  PS Ook u had natuurlijk al snel door dat mijn verslag van vorige week een beetje raar las. Het was ook meer breien dan schrijven om 14 uitspraken van JC te verwerken en er toch een informatief lekker leesbaar verslag van de maken. De prijsvraag over het aantal uitspraken is gewonnen door Mouaad Boudinar. Al gaf ie eerlijk toe er maar 12 te hebben gevonden. Dus komt u hem tegen bij WV-HEDW geef hem dan een boks, schouderklopje of een high five. Als PSV-er weet ie toch best wel veel van een Ajacied.

  Onno Swart