• Op zoek naar vorm..........

  5 sep 2022
 • Wat was het lekker toeven op sportpark Middenmeer zondagmiddag. Het terras lekker vol. De glazen gevuld. Het zonnetje dat de nazomer nog wat extra kracht gaf. En de Zondag 1 spelend op het hoofdveld. Een mooie ambiance om seizoen 2022-2023 officieel af te trappen. Met een bekerwedstrijd tegen Westzaan. Een team dat afgelopen seizoen net als Zondag 1 bovenin de competitie eindigde én de finale van de na-competitie verliezend afsloot. Kortom een tegenstander om voor op te passen.

  Zondag 1 heeft de selectie redelijk intact gehouden. Voor vertrekkende spelers zijn strategisch gerichte versterkingen gezocht en gevonden. Ook de omvang van de selectie is gegroeid. Kortom trainers Joram heeft meer te kiezen en te eisen van zijn spelers. De voorbereiding was echter rommelig door vakanties, festivals en nog meer vakanties. Het kon deze zomer niet op na twee zomers met Corona-gedoe. Komende weken moeten de puzzelstukjes dus op hun plek gaan vallen. Om te beginnen vandaag.

  Op het wedstrijdformulier stonden 5 van de 7 nieuwe namen in de 22-koppige selectie. Igor, Jules, Giovanni, Kees & Freek, echte WV-ers die de stap naar de selectie hebben gemaakt. Diego, na jaren bij DRC in Durgerdam te hebben gespeeld op zoek was naar een stapje hoger. En onze Letse aanwinst Guntars. Giovanni & Kees ontbraken door blessures. Welkom heren. Ik hoop dat jullie de selectie verder kunnen helpen laten groeien tot een team!

  Dan de wedstrijd. De heer Muller hanteerde de fluit. Dat deed hij zeer bewonderingswaardig. Zonder kaarten leidde hij de wedstrijd op een mannelijke manier sportief naar het einde. Wel moest hij ons alweer laten aftrappen na slechts 1 minuut. Ja, het was gelijk raak. Wel in ons doel. Helaas. Nigel zat er kort op. Veroverde de bal. Omspeelde 2 man en gaf toen een duidelijk aangekondigde breedtepass. Op Twitter noemde ik het een actie van een postbode. De counter was snel & effectief. De spits rücksichtslos. 0-1.

  Wij hadden even nodig om ons te herpakken. Of was het, het onwennige met 5 nieuwe gezichten op het veld? Niettemin ontwikkelden we, naarmate de helft vorderde, druk. We verloren wel teveel de bal. Maar heroverde hem evenzovele keren weer. Zeker goed voor de conditie en het werken aan de duelkracht. Maar het hielp nog niet met het creëren van kansen. Tot de 33”. In ene is het er dan. Vloeiend spel! Even met je ogen knipperen en hij ligt in de rechter beneden hoek. Freek speelde hard in. De tegenstander zat mis en Max kon door op rechts. Met een lage voorzet gaf hij hem (de bal) aan Igor. Op een presenteerblaadje. En dan is Igor op z’n best. Voor het goal. In de 16 meter. Zuiver en hard vliegt de bal in het goal. 1-1.

  Tot de rust zijn er kansen. Talrijk. Ook voor Westzaan. De keepers houden echter stand. Of de spitsen falen opzichtig. De rust is er dan ook met een 1-1 stand. De trainert kan aan de bak. Puzzelstukjes verleggen en verse stukjes inpassen op z’n tactische bord waarmee hij het elftal smeedt voor de 2e helft. Joram besluit maar 1 wissel toe te passen. Jannes voor Jemairo. Onze lichtvoetige Brabantse technicus in ruil voor de onverzettelijkheid van Jemairo. Freek zakt een linie. De omzetting inspireert het elftal niet direct. De wedstrijd kabbelt lekker door. Wel begint Westzaan moeite te krijgen met het tempo. Zeker als na een uur Mike & Jesse het overnemen van Miguel & Igor. Ons tempo gaat omhoog. De verdediging van Westzaan piept en kraakt. Diego heeft een goed actie op links. Speelt zichzelf vrij. Z’n schot is net niet venijnig genoeg. Jesse schiet een vrije trap op de lat. Kortom in ene was het genieten. Alleen de goals. Die ontbraken nog.

  En dan is daar toch de verdiende 2-1. In de 73”. Na al 2x de lat te hebben geraakt is het bij de 3e keer wel raak voor WV. De bal is in bezit van Mike. Op een meter op 20 van de goal neemt hij hem lekker op de pantoffel. De bal daalt over de duikende keeper naar beneden. Helaas net te laat. De lat brengt redding. De bal springt omhoog om vervolgens loodrecht naar beneden te vallen op 2 meter van de goal. De keeper is niet snel genoeg met opstaan. De verdediger ook niet in zijn actie. Max wel. Als een echte spits promoveert hij dit buitenkansje tot doelpunt.

  In de 75” hebben de centrale verdedigers van Westzaan het niet helemaal scherp. In plaats van de weg-is-weg-methode te hanteren, speelt de ene kort op de ander. Dit terwijl ze beide onder druk worden gezet. De ontvangende verdediger draait terug naar z’n doelman om de bal terug te spelen. De voetballende oplossing. Echte Hollandse school. Bij het omdraaien blijkt daar onze spits nog te staan. Een buitenkansje dient zich aan door de vrije doortocht die Max krijgt. Simpel binnenkant voet langs de uitlopende doelman. Het net bolt. De 3-1 is gemaakt.

  Guntars & Till komen nog binnen de lijnen voor Mouaad & Diego. Zonde dat in de laatste 15” het vizier bij ons niet meer op scherp stond. Westzaan was er klaar voor. Het publiek ook maar helaas. Om aan klantenbinding te doen zou het goed zijn als jullie de opgelegde kansen wel afmaken. Zullen we dat onthouden, jongens? Dus gun elkaar de bal. En maak gewoon die doelpunten samen. Dan is het na de wedstrijd nog langer gezellig.

  Max, tot slot als vader tot jou. Ja, Max. Deze wedstrijd gaat de boeken in met 2 goals & 1 assist voor jou. Prima gespeeld! Wie maalt erom dat het best wel matig was zo nu en dan. Jij. Dat weet ik zeker. Maar laat het los. Het gebrek aan ritme. Conditioneel nog niet top. Vanaf nu is het weer wekelijks trainen en spelen. Blijf stoïcijns. Werk op de training aan je skills. Dit geldt natuurlijk voor jullie allemaal. Help elkaar. Door te coachen en samen de schouders eronder te zetten. Voor, tijdens en na trainingen en wedstrijden. Dan maken we er weer een topjaar van. Ik heb er zin in!

  Basis: Mick, Nigel, Tobin, Jemairo, Mouaad, Freek, Diego, Gil, Igor, Miguel & Max. Wissels: Mike, Jesse, Jannes, Guntars & Till. Niet gespeeld: Jules.

  Onno Swart