• Over WV-HEDW

  • WV-HEDW (Wilhelmina Vooruit-Hortus Eendracht Doet Winnen) is met ongeveer 2000 leden en 105 veld-teams één van de grootste voetbalverenigingen in Nederland. Het is ook één van de oudste verenigingen: WV (Wilhelmina Vooruit) werd opgericht op 25 mei 1908. Meer over de historie van WV-HEDW onder het kopje clubgeschiedenis.

    Met 42 seniorenteams en 6 30/35/45+ teams is WV-HEDW zelfs de allergrootste senioren-voetbalclub in Nederland. Van die 48 seniorenteams spelen er 24 op zaterdag: 20 mannen- en 4 vrouwenteams. Het 1e zaterdagteam, het vlaggenschip van de vereniging, speelt vanaf seizoen 2022/2023 in de nieuwe 4e divisie zaterdag (voormalige hoofdklasse). Het 2e team speelt op het hoogste niveau, in de reserve hoofdklasse. Ook de 1e en 2e vrouwenteams spelen in de A-categorie, in respectievelijk de 1e en 3e klasse. Op zondag spelen 15 mannen- en 2 vrouwenteams. Het 1e zondagteam werd in 2018/2019 kampioen van de 5e klasse en miste in 19/20 net promotie naar de 3e klasse. Sinds seizoen 2018/2019 heeft WV-HEDW ook weer een zaalvoetbalafdeling. Het eerste team speelt nu in de 2e klasse (op verzoek, want waren al kampioen van de 1e klasse). 

    Maar ook de jeugdafdeling van WV-HEDW telt inmiddels mee. Er zijn 57 jeugdteams, 51 jongens en 6 meiden, waarvan ongeveer de helft selectieteams. Op alle leeftijdsniveaus vanaf 14 jaar spelen bij de jongens één of meer teams op divisieniveau. De huidige jeugdafdeling bestaat nog niet zo lang. Pas na de verhuizing in 1999 naar de huidige locatie (met toen nog circa 400 leden) kreeg WV-HEDW voldoende ruimte om weer met jeugd te beginnen. De pupillenteams spelen op zaterdag, de meeste juniorenteams bij de jongens (behalve de divisieteams) op zondag. Vijf meidenteams spelen op zaterdag en 1 op zondag (MO17). Daardoor spelen er alles bij elkaar maar liefst 67 teams op zaterdag. En 32 op zondag. De 6 veteranen-teams spelen op vrijdag.

    Om al deze leden en teams te kunnen faciliteren, beschikt WV-HEDW over een mooie en ruime accommodatie. Na diverse uitbreidingen in de afgelopen twintig jaar beschikt WV-HEDW over een modern, gezellig clubgebouw (waarvan de kantine in de herfst van 2019 flink uitgebouwd en vernieuwd is), 17 kleedkamers en een prachtige ontvangst- annex vergaderruimte (De Voorzet). WV-HEDW beschikt in het weekend over 6 velden (waarvan 4 kunstgras). Het hoofdveld, kunstgras ingestrooid met kurk, is in oktober 2017 in gebruik genomen. In de zomer van 2020 zijn de twee inmiddels 10 jaar oude kunstgrasvelden achter het clubhuis (volgens de WV-nummering "kg-1 en kg-2"): vervangen: ook hier liggen nu vanaf augustus 2020 prachtige kurk-ingestrooide velden.

    Voornaamste doelstelling van het bestuur van WV-HEDW is dat alle leden het naar de zin moeten hebben. En dat de daarvoor benodigde faciliteiten van voldoende niveau zijn. Daarnaast is er uiteraard speciale aandacht voor de selectieteams. Het streven is de hoogste jeugdteams op voldoende hoog (divisie-)niveau te laten spelen. Zodat over een aantal jaren het 1e elftal voor een belangrijk deel uit door WV-HEDW zelf opgeleide spelers bestaat. Met de vele elftallen die na afloop hun biertje drinken in de kantine of op het terras is het bij WV-HEDW altijd gezellig. WV heeft een simpele, slagvaardige organisatiestructuur, en een zeer beperkt aantal betaalde krachten om de vereniging zeven dagen per week draaiend te houden. Maar drijft toch vooral op veel vrijwilligers. Waarvan we er uiteraard nooit genoeg kunnen hebben. Elders op deze website vind je vacatures en alle andere info over vrijwilligers.