• Overwinning met potentie

 • Vorig seizoen. Hetzelfde affiche. Sportpark Multatuliweg te Bos en Lommer. Zelfde weertype. Zelfde ambiance. Uitslag 3-4 toentertijd. “Winst met het gevoel van verlies” schreef ik. Wat zal vanmiddag brengen? Zijn we scherp in de duels? Durven we te voetballen. Is er rust aan de bal? Zijn we vrij in ons hoofd? En laten we ze kansloos? Allemaal vragen waarop we de antwoorden binnen tweemaal 45 minuten zullen krijgen. En dit onder leiding van scheidsrechter de heer Faruk Aygun. Om 14:37u fluit hij de wedstrijd in gang.

  Het is aftasten. Echter al snel heeft WV Zon1 een veldoverwicht gecreëerd. Sloterdijk trekt zich terug rond de eigen zestien en probeert het via een snelle omschakeling. Nu moeten wij de openingen vinden in de beperkte ruimte. We spelen onwennig. Met Till verrassend als rechtsback. Met 100% inzet en met de wil om te winnen. En we zijn scherp in de duels. Dat is altijd goed. Onze aanvallende intenties stranden door gehaast spel en slordige passing. Ook is het af en toe te veel kiezen voor de optie “achteruit” waar “vooruit” de weg was. Het leidt tot kleine spelden prikken en een corner of 4 in 15”.

  We zijn in de 19” aanbeland. Ik zag een moment van voetbal zoals voetbal behoort te worden gespeeld. In een raamwerk van strategie en tactiek je spel spelen “zonder erbij na te denken”. Diego deed het. Centraal op het midden van het middenveld. Bedenk een afgeslagen bal na een onderbroken aanval van ons. Diego controleert hem. Je directe tegenstander zet je onder druk. Je kapt hem uit. En penetreert de vijandelijke zestien met de bal aan je voet. Dan wordt het druk. Behendig als Diego is zet hij met een schijnbeweging nog een tegenstander op het verkeerde been. De weg langs de achterlijn is nu vrij richting 1e paal. Hij legt de bal strak over de grond terug op de inlopende Max. De keeper van Sloterdijk weet met gevaar voor lijf en leden deze poging te smoren. De bal rolt voor de voeten van Miguel die de bal goed binnenschiet. De 0-1 is geboren!

  Dan de 44”. Dit gaat niet over de mislukte vrije trap van Jesse. Had hij nou wel of niet het in de groepsapp gedeelde filmpje met tips van Wesley Sneijder bekeken? Tips over “hoe neem je succesvol een vrije trap?”. En ook niet de gemiste opgelegde kans van Max, oog in oog met de keeper. Nee. Ik heb het over het moment dat Sloterdijk met 10 man verder moest. De scheids had het allemaal redelijk goed in de smiezen vanmiddag. Hij deelde driemaal een gele kaart uit. Driemaal terecht. Driemaal aan een speler van Sloterdijk. Dat er twee naar dezelfde speler gingen was meer dan terecht.

  Rust 0-1.

  De 2e helft. Die sleepte zich vanaf het beginsignaal echt voort. Sloterdijk speelde als een willig lam op de slachtbank. WV Zon1 maakte het maar niet af. Wat je dan krijgt is wachten op een laatste stuiptrekking. Van het lam. En dat kwam. Een aanvalletje was het. Met weinig puf. In de 54”. We onderbreken simpel. Diego krijgt de bal. Er ligt ruimte achter de verdediging van Sloterdijk. Max heeft z’n brommer al gestart. Diego legt hem in de ruimte lekker weg. Is de keeper er op tijd of toch Max op de brommer? Het is Max. Wel krijgt de keeper er nog een handje tegen. Helaas niet genoeg voor Sloterdijk. Wel voor ons. Max kan de bal in een leeg doel schuiven. 0-2.

  Corner na corner. Kans na kans passeren ons netvlies. Het is wachten tot het lam uit z’n lijden wordt verlost? Igor werpt zich op als de verlosser. Inmiddels al de 77”. Indraaiend van af links zet hij voor met rechts. Er gaan een man of 5 de lucht in voor het kopduel. Niemand raakt hem. Of was het toch nog een kruintje van een tegenstander? Het maakt allemaal niet uit. De keeper staat aan de grond genageld op z’n doellijn terwijl de bal binnenrolt bij de 2e paal. 0-3.

  Dan de 80” We zien een aanval uit het boekje. Je weet wel eentje waarbij het spelplezier er vanaf druipt. Heerlijke lage voorzet. Lopende mensen. Een overstapje. We gunnen het een ander. Werkelijk mooi samenspel. De bal eindigt alleen hoog in de ballenvanger. Ik noem geen naam discreet als ik ben. De 0-4 volgt in de 82”. Weer Igor met de indraaiende voorzet. Miguel promoveert hem tot doelpunt. In de 87” is er dan een kans voor de gedreven spelende Guntars. Onze Let kon zijn gedegen wedstrijd bekronen met een doelpunt. Helaas. Ik had het hem gegund maar de krachtig in z’n uithaal ontbrak zo einde wedstrijd.

  Conclusie: Degelijke overwinning. De 0 gehouden. Goed in de duels. Duidelijke ruimte voor verbetering. Zoals rust aan de bal. Baltempo omhoog. Secure passing. Durven “vrij” te voetballen. Op naar volgende week!

  Basis: Jules, Till, Mouaad, Guntars, Freek, Diego Mike, Till, Max, Jesse & Miguel. Wissels Mick, Nigel, Gil & Milan. Iedereen heeft gespeeld.

  Onno Swart