• Podcast over Eddy Hamel

 • Edward ‘Eddy’ Hamel (21 oktober 1902-30 april 1943)

  Op maandag 5 februari wordt de eerste aflevering (van in totaal 9 afleveringen) uitgezonden van de podcast Belhamel, The Story of Eddy Hamel. De maker van de podcast, de Amerikaan Jim McGough, is twee keer bij WV-HEDW op bezoek geweest en heeft toen gesproken met André Lopes Dias en Vincent Huis in ’t Veld, leden van onze Historische Commissie. Zij komen ook in de podcast aan het woord.

  Eddy Hamel was een van de twee joodse voetballers in de vooroorlogse hoofdmacht van Ajax. Hij werd op 21 oktober 1902 geboren in New York als zoon van Nederlandse ouders. Zijn vader was diamantslijper. In 1903 keerde het gezin terug naar Amsterdam. Tussen 1922 en 1930 speelde hij als rechtsbuiten 125 wedstrijden voor Ajax. In 1930 moest hij stoppen wegens een ernstige knieblessure. Hij werd trainer.

  Columnist KODAK (Leo Stork) beweerde in 1928 in clubblad Onze Revue dat Eddy in zijn jeugd bij onze club speelde: “Want het was in WV dat Hamel, de populaire buitenspeler van Ajax’s kampioenselftal z’n voetbalcarrière aanving als adspirant.” (Jongens, vol illusies en idealen WV-HEDW 1908-2008, deel 1. P. 58). We hebben voor deze claim in ons clubarchief (ledenlijsten) geen bewijs gevonden. Eddy stapte in 1922 over van buurman AFC naar Ajax, aan de Polderweg.

  In 1938 werd Eddy Hamel trainer van HEDW. In zijn eerste seizoen onder zijn leiding werd HEDW meteen kampioen van de derde klasse maar miste promotie. Ook het tweede seizoen werd HEDW kampioen. Vanwege de bezetting werd er geen promotiecompetitie gespeeld. Hamel was nog steeds trainer van HEDW, toen de club in 1941 werd opgeheven omdat joden de toegang tot sportaccommodaties werd ontzegd (p. 186-191). Op 30 april 1943 werd Eddy Hamel vermoord in Auschwitz, 40 jaar oud. Omdat hij als trainer geen lid was van de club ontbreekt zijn naam op ons monument. Die omissie wordt goedgemaakt als er een dertigtal nieuwe namen van in de oorlog vermoorde leden van WV en HEDW aan ons monument worden toegevoegd.

  Overigens, de tweede joodse speler in het vooroorlogse Ajax 1, Johnny Roeg, die tussen 1934 en 1937 20 wedstrijden speelde voor Ajax als aanvaller en daarin 16 doelpunten maakte, had wel een verleden bij onze club. Hij begon zijn voetballoopbaan bij Hortus. Daarover een volgende keer meer.

  Jos van Meeuwen