• Swift een maatje te groot

 • A.V.V. Swift zondag 1. Al een aantal jaren bivakkerend in de 3e klasse. Afgelopen jaargang een verdienstelijke 3e plaats na 24 wedstrijden. In de nacompetitie lukte het niet om te promoveren. Een van de titelkandidaten in 3C dit seizoen. Een ervaren ploeg. Een makkelijk scorende ploeg. Vorig jaar 82 maal in 24 potjes. Ook dit seizoen scoren ze makkelijk, om na 5 wedstrijden al 23 maal het net te hebben gevonden.

  Toch verspeelde ze afgelopen weekend voor het eerst punten op bezoek bij RODA ’46. Het werd 2-2. Ook speelden ze de week ervoor gelijk voor de beker tegen 4e klasser TOS/Actief zat 1. Daar werd het regulier 3-3 om de penaltyserie te verliezen. En wij doen lekker mee. Staan nu op 1 punt achter Swift. Afgelopen week een eenvoudige 4-0 overwinning tegen AWPC uit Amersfoort. Gedecideerd. Weinig weggegeven en aanvallend zeker de 2e helft AWPC weggespeeld.

  En nu dan deze stadsderby. Een uiterst serieuze test voor de jonge ploeg van trainert Joram Melis. De ploeg is fit, gretig en klaar om de strijd aan te gaan. En dat deden we. Vanaf minuut 1. Goed in de duels komend. Streden we. Onder de deskundige leiding van de heer De Groot. Hij liet veel toe. Gaf voordeel zodra dit kon. En had de autoriteit. Hierdoor ontspon zich niet alleen een leuke wedstrijd maar ook een hoog tempo. Beide ploegen speelden met aanvallende intenties. Het werd een boeiend gevecht. Het publiek had een vermakelijke middag. Dat is zeker. Dit ondanks de woeste buien die gedurende de wedstrijd overtrokken.

  Over de wedstrijd niets anders dan lof aan onze jongens. We stonden er. Waren alleen op beslissende momenten net ff minder dan de tegenstander. We werden afgerekend op details. In de 1e helft creëren we allerlei momenten waar gevaar uit ontstond. Swift kreeg de opbouw niet onder controle. En wij zaten er steeds goed tussen. Het verschil tussen gevaar stichten en een doelpunt zit in kleine dingen die op dit niveau worden gevraagd. Ik heb het dan vooral over concentratie. Situaties herkennen. Focus. De rust bewaren. Daar zit voor ons nog enorme winst. De trainert hamerde er ook nog op voor de wedstrijd. Je moet tijdens zo een intensieve wedstrijd constant je focus houden. Want even afdwalen in je gedachten en weg is de kans.

  Het is geen schande om van deze ploeg te verliezen. De uitslag doet iets anders vermoeden wellicht. 4-1 klinkt hard. Misschien wel goed. Dan weten we hoe de wetten van het voetbal voelen. Swift was efficiënt. Wij te slordig op momenten. Zie het als ruwe diamanten. Die glimmen ook niet direct. Daar moet met zorg en kunde aan worden gewerkt. Geslepen totdat ze als vanzelf gaan schijnen. Helder schijnen. Middenin het licht van de schijnwerper die aangaan als je succes hebt afgedwongen. Dus trainen. Extra trainen aan je fysiek. Want dat werd wel duidelijk vanmiddag. We kunnen, nee moeten fysiek nog een stap maken. De fysieke kracht die Swift op de mat legde was van een ander niveau. Doe die sessie in het krachthonk. Werk extra aan je conditie. Verzorg je lichaam. Je hebt er de rest van je leven iets aan. Investeer!

  En luister naar de coaching. Er zit zeker progressie in, maar moet nog beter. Sneller. Zonder morren. Vuile meters maken. Automatismes kweken. Het onderbewustzijn trainen. Tuulk, we hebben allemaal een mening. Das voor de 3e helft. Tijdens een pot voetbal werkt het discussiemodel helaas niet. Dan is het gewoon volgen. Uitvoeren. Samen. Ieder van jullie als een individu. Een mens met z’n eigen unieke talenten. Die houdt van het spelletje. Maar binnen het team van WV-HEDW zondag 1 zijn we allemaal gelijk. Het team staat op de eerste plek. We cijferen ons weg voor het team. Als we winnen, winnen we met elkaar. Als we verliezen, verliezen we met elkaar. Zoals vanmiddag. Helaas.

  Dan nog even het scoreverloop. In de 14” komen we achter door een prima aanval met een prachtige steekbal waarop wij geen antwoord hadden. 1-0. We blijven rustig en krijgen de betere kansen. In de 28” komen we zeer verdiend op 1-1. Jesse wordt gevloerd in de zestien. De enige juiste beslissing was een penalty. Roan Mulder scoorde bekwaam de gelijkmaker. Tot aan de rust lukt het niet ons overwicht in een voorsprong uit te drukken. Na de rust een ander Swift. Ze zetten nog een tandje bij. Tot de 2-1 is er defensief echter goede controle. De 2-1 is een ongelukkige. Maar ja die tellen ook. Een harde voorzet vanaf de achterlijn laag over het natte veld komt zwabberend het vijf meter gebied in. Via onze keeper belandt de bal in de goal. Dit moment komen we niet meer te boven want direct erna maakt Swift ook de 3-1. Over en uit. Dat het in de 84” 4-1 wordt doet er niet meer toe.

  We verliezen van een goede ploeg die scherper, slimmer en vooral efficiënter was. Leer ervan. Neem het mee. Train. Train extra. Verzorg. Praat. Geniet. Dan staan we er komende zondag weer. Thuis tegen een degradant uit de 2e klasse genaamd s.v. ROAC uit Rijpwetering. We spelen om 14:30u.

  Team : Mick van de Wijgerd, Jan van Straaten (84” Adrian Hensel), Freek van der Heide (c), Kees Mirande, Lukas Noppert (78” Tobin Melis), Roan Mulder, Tom van Riessen, Diego van de Bunt (78” Jannes Broekman), Max Swart, Jermaine Verwey (70” Roan Rijkers), Jesse Coffeng (70”Mouaad Boudinar). Niet ingezet : Jules Vermeulen, Milan Bieshaar

  Verslag: Onno Swart