• Thuiswedstrijd in Zwaag

  9 okt 2020
 • In de NRC van 3 oktober:

  Zaterdag 8.45 u. Sportvereniging S.V. Westfriezen in Zwaag.

  Fieeeeettttt. De scheidsrechter in Zwaag fluit het schelle startsignaal van een voetbalwedstrijd die eigenlijk niet door zou gaan. Op het veld: de meisjes van S.V. Westfriezen tegen de Amsterdamse club WV-HEDW.
  Een paar dagen eerder, op woensdagavond, meldde één van de Amsterdamse ouders in de WhatsAppgroep dat de competitiewedstrijd zaterdag op het veld van WV-HEDW zou worden afgelast. Een aantal ouders van de Westfriezen durfde niet naar Amsterdam te komen. ‘Het team is niet compleet.’ Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen, zeiden ze. Kunnen we dan niet die kant op, stelde iemand voor.

  Dus regelde betrokken vrijwilliger Piet Roos van de Westfriezen, die dit ook niet had zien aankomen, dat de Amsterdammers hun kant op konden komen. Op een vroeger tijdstip dan hij de wedstrijden idealiter inplant, was er nog een veld vrij. Want ouders en kinderen die zo vroeg voor de sport op moeten staan, dat „vind ik nogal wat”, vertelt hij.
  Andere gevallen van verzette of afgelasten wedstrijden om corona-angst zijn bij de voorzitter van S.V. Westfriezen, Patrick Besseling, niet bekend. Dat komt ook, zegt hij, doordat de jongenscompetities vaak dichter bij huis zijn – zij hoeven niet voor een voetbalwedstrijd naar Amsterdam. „Er meer jongensteams dan meisjesteams, vandaar.”
  Pauze in Zwaag. 0-3. In de persconferentie zei Mark Rutte maandag dat publiek bij sportwedstrijden niet meer is toegestaan. Slechts carpoolende ouders, het liefst zo min mogelijk, en drie begeleiders mogen nog met het uit-team mee.


  Voetbalmoeder Saskia Herwijer: „Nu staan wij als Amsterdammers hier, in plaats van een paar ouders bij ons. Eigenlijk is het een soortgelijke situatie.” Met de nek worden de Amsterdamse ouders langs de lijn in elk geval niet aan gekeken. „We zijn hartelijk ontvangen, met koffie.”
  Voetbalvader Sven Smit: „Maar dit is geen structurele oplossing.”
  Piet Roos: „Zo veel velden zijn er ook niet vrij.” De thuisploeg moet het vandaag zonder kleedkamer doen.
  Bij de poort van S.V. Westfriezen staan ouders van de thuisploeg op hun kinderen te wachten. Dat hebben ze zelfs in coronatijd nog niet meegemaakt. Of iedereen zich aan de regels houdt? „Probeerders zijn er altijd, maar vandaag heb ik ze nog niet gezien”, zegt de parkeerwacht. Als de ‘probeerders’ komen, en dat ze komen weet hij zeker, heeft de parkeerwacht al een instructie klaar. Op een plechtige toon zal hij dan zeggen: „Meneer, ik ga u naar huiswaarts sturen.”