• Uit de rijke geschiedenis van WV-HEDW, aflevering 6: Ajax

 • WV-HEDW en Ajax, oude buren

  De Zaterdag 1 van WV-HEDW, kampioen van de Eerste Klasse, en die van Ajax, gedegradeerd uit de Derde Divisie, komen elkaar volgend seizoen wellicht tegen in de nieuwe Vierde Divisie (voorheen Hoofdklasse) van de KNVB. Het heeft ons vlaggenschip 34 jaar gekost om het gat met de Zaterdag 1 van Ajax te dichten. Nu maar hopen dat de KNVB in zijn oneindige wijsheid besluit om de derby tussen de oude buren op Voorland nieuw leven in te blazen. 

  ‘Achter Ajax’

  Voor WV-HEDW naar Middenmeer verhuisde in 1997 was Ajax onze grote buurman op Sportpark Voorland. Achter stadion De Meer lagen twee velden en een clubgebouw voor de jeugd van Ajax. Als je van het parkeerterrein bij De Meer, achter de eindhalte van lijn 9, langs die velden naar ons domein wandelde, liep je om de haverklap beroemde Ajacieden tegen het lijf, die naar de jeugd kwamen kijken. Het droeg bij aan de aantrekkingskracht van WV-HEDW op nieuwe niet-autochtone leden, de studenten op zaterdag. Het liefst hadden zij bij Ajax gespeeld maar gezien hun voetbalkwaliteiten was WV-HEDW het dichtst bij Ajax dat haalbaar was. Dan kon je pochen dat je ‘bij Ajax’ speelde. WV-HEDW stond in Café De Zwart onder Neerlandici bekend als A.A. Dat stond niet voor Anonieme Alcoholisten maar voor Achter Ajax.

  De befaamde Ajacieden stonden ook wel eens bij WV-HEDW langs de lijn, bijvoorbeeld toen de Zaterdag 1 tijdens de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 1985-1986 tegen AFC speelde om het kampioenschap in de Eerste Klasse AVB. De Ajax-selectie onder aanvoering van trainer Johan Cruijff kwam toen Pim van Dordt aanmoedigen, destijds fysiotherapeut van Ajax, die bij AFC speelde met o.a. oud-Ajacied en -Feyenoorder Theo van Duivenbode en oud-FC Amsterdammer Theo Husers, aanmoedigen. Met succes, AFC won.

  AFC Ajax Amateurs

  AFC Ajax Amateurs werd in 1983 opgezet op advies van Johan Cruijff. Hij zag in Ajax Zaterdag een tweede Jong Ajax waar laatbloeiers uit de opleiding konden worden opgevangen en weerbaarheid op konden doen aan de hand van oud-selectiespelers. In de oertijd waren dat o.a. Sjaak Swart, David Endt en Dick Schoenaker. De nieuwe Ajax Zaterdag 1 moest onderaan beginnen. Het eerste seizoen, 1983-1984, werd het team kampioen van de Derde Klasse AVB. Het seizoen daarop kwam Ajax de Zaterdag 1 van WV-HEDW voor het eerst tegen in de Tweede Klasse AVB. WV-HEDW was dat seizoen ongenaakbaar en werd ruimschoots kampioen met slechts 2 verliespunten (38 punten op 40). Ajax eindigde als zesde maar bezorgde ons in het Paasweekeinde wel de titel door concurrent De Meteoor aan het Kut-met-Perenpad te verslaan. In het seizoen 1987-1988 was Ajax in de Eerste Klasse AVB onze grootste concurrent om het kampioenschap. Op 19 oktober 1987 kopte Het Parool: WV-HEDW helpt Ajax aan prijs. Door thuis met 2-1 van AMVJ te winnen, bezorgde wij Ajax de eerste periodetitel. Dat seizoen verloren wij op eigen veld met 0-2 van de buurman. ‘Uit’, op het veld naast ons eerste veld, boog WV een 1-0 achterstand om in een 1-2 voorsprong. In de slotfase wist de koploper toch nog gelijk te maken: 2-2. Ajax werd kampioen met 35 punten uit 20 wedstrijden. Wij eindigden met 8 punten minder als tweede. Het was voor het laatst dat de Zaterdag 1 van WV-HEDW en Ajax op het zelfde competitieniveau niveau speelden. `

  “Het voelt wel erg lekker”

  Op een bitterkoude donderdagavond 2 maart 1989 speelde de Zaterdag 1 vriendschappelijk tegen de amateurs van Ajax op het kunstgrasveld achter De Meer, destijds een van de zeer weinige kunstgrasvelden in Amsterdam. We hebben in die jaren ook nog eens een oefenwedstrijd gespeeld tegen Buitenveldert op het kunstgras van het Wagenerstadion met hockeydoeltjes (3-2 gewonnen). Ajax stond bovenaan in de Hoofdklasse AVB en wij stonden bovenaan in de Eerste Klasse. Onze Niels Tammenga, die twee seizoenen keeper was van de Zaterdag 1 van Ajax (1987-1989), was wissel omdat er een nieuwe keeper uitgeprobeerd moest worden. Wij wonnen met 3-6. Sjaak Swart die ook niet meespeelde en die toen ook al niet tegen zijn verlies kon, voegde ons na de wedstrijd toe: “Je moet niet denken dat je hier 2 punten hebt gewonnen, het was maar vriendschappelijk.” “Klopt Sjaak”, kreeg hij ten antwoord, “, maar het voelt wel erg lekker.” Twee dagen later verspeelden we de koppositie door thuis met 0-2 te verliezen van de latere kampioen Nedlloyd. Ajax werd kampioen van de Hoofdklasse AVB en promoveerde het naar de KNVB. Vier jaar later debuteerde de Zaterdag 1 van Ajax op het hoogste amateurniveau, destijds de Eerste Klasse KNVB. De opgang van ons vlaggenschip verliep meer zoals de processie van Echternach: twee stappen vooruit, een stap terug en soms zelfs twee, maar ten slotte hebben we Ajax toch achterhaald.

  Beter een goede buur dan een verre vriend

  Erevoorzitter Sander Post kon het goed vinden met de amateurtak van Ajax als het ging om het lenen van velden en kleedkamers. Hij kreeg steevast de hartelijke groeten van het geheugen van Ajax, clubarchivaris Wim Schoevaart. ‘Pietje Ajax’, de vaste terreinknecht van De Meer, en zijn vrouw Ellie kwamen regelmatig een biertje drinken in onze kantine, vertelde Sander. Een keer raakte ze allebei na een biertje te veel op weg naar hun huis achter stadion De Meer in de sloot. Rond 1987 liet de boze buurman zijn begerig oog vallen op de accommodatie van WV-HEDW. Het bestuur werd uitgenodigd bij Ajax, waar de plannen van Cruijff voor een groot sportcomplex, voor een deel ook op ons veld, werden ontvouwd. Of we in ruil voor een lening van 50.000 gulden bereid waren te vertrekken. “NO WAY!”, zei Sander namens WV-HEDW. Toen Ajax in 1996 verhuisde naar de nieuwe Arena koesterde WV-HEDW even de hoop de velden en opstallen van Ajax op Voorland over te kunnen nemen, maar de gemeente koos voor lucratieve woningbouw op die plek. Het kunstgrasveld moest sowieso op de schop. De grond was vervuild volgens huidig voorzitter Ronald Nijsen omdat Johan Cruijff daar vroeger zijn Zündapp schoonmaakte. In augustus 1996 werd begonnen met de sloop van De Meer met alles erop en eraan, inclusief de opstallen op Voorland.

   “Sar, wijs die jongen even de weg!”

  Na Niels keepte ook zaterdagselectiespeler Rudolf Hollaender aka Noorman twee seizoenen bij de zaterdagamateurs van Ajax, van 1993-1995 (Jongens, vol illusies en idealen. WV-HEDW 1908-2008, p. 751) . Omgekeerd telt onze zaterdagselectie al jarenlang spelers met een verleden bij Ajax, zoals Robbert Stuut, Dion Glumac en Richard Lynch. Anno 2022 spelen zij in de Zaterdag 3 van Ajax. Van onze huidige eerste elftal-selectie speelden Joost Heij, Nick Lammers en de gebroeders Mick en Jack van Moerkerk in de Zaterdag 1 van Ajax. Ook de nieuwelingen Tim de Jong en Dion Thomas hebben een verleden bij de zaterdagamateurs van Ajax.

  Niels Tammenga was van 1997-2002 fysiotherapeut van Ajax 2. Erik van Leeuwen, destijds perschef van Ajax, kwam via hem bij de zaterdagselectie van WV-HEDW. Ook Simon Keijzer van De Blaffende Vissen was woordvoerder van Ajax. De huidige Manager Communications Miel Brinkhuis heeft eveneens een verleden bij onze club, net als oud-financieel directeur Jeroen Slop die in 1989 bij WV-HEDW begon als back van de zaterdag 9 in het zogenaamde economenteam met o.a. Ruud Smeets. Oud-eerste elftalspeler Sietze van Seijen werkt als sinds 2002 bij Ajax. Hij is accountmanager sponsoring. Niels Wijne, een van de beste centrale verdedigers ooit bij WV-HEDW, had sinds 2006 de sportmedische zorg voor de jeugd van Ajax. Na een uitstapje naar FC Utrecht keerde hij in 2019 terug bij Ajax als hoofd van de medische staf. Sinds 2012 is WV-HEDW partnerclub van de oude buurman. Dat houdt in dat Ajax zijn kennis over het opleiden van jeugdspelers met ons deelt, dat onze jeugdteams deel mogen nemen aan toernooien op De Toekomst en dat Ajax van tijd tot tijd bij ons gasttrainingen verzorgt. Ook krijgt WV-HEDW af en toe kaartjes voor thuiswedstrijden van Ajax, die worden omlijst door themabijeenkomsten voor alle partnerclubs (Van kerngezond naar club van formaat. WV-HEDW 2008-2018, p. 215).

  Dat de voorzitter van Ajax Uri Coronel in 2011 optrad op een sponsoravond van WV-HEDW was op persoonlijke titel. Zijn vader had van 1927-1950 gevoetbald bij Wilhelmina Vooruit. Zijn voordracht over de band van zijn vader en hem met onze club was aanvankelijk gepland op vrijdag 1 april (serieus), maar moest twee weken worden uitgesteld vanwege de zogenaamde ‘fluwelen revolutie’ (zieke grap) bij Ajax onder leiding van Johan Cruijff waardoor Uri zijn stem en zijn voorzitterschap kwijtraakte (Van kerngezond naar club van formaat, p. 44-47).

  “Op het moment dat je niet meer droomt, is het leven gestopt”

  Johan Cruijff was een half jaar later op 3 oktober 2011 nog eens op bezoek bij WV-HEDW om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen van de fictieve jeugdroman Cruijffie van schrijver en Trio Bierzanger Jan Eilander. Viggo Waas was spreekstalmeester. Desgevraagd wist Cruijff zich moeiteloos te herinneren waar de eerste 3 letters van WV-HEDW voor staan. Hij liet ons achter met bovenstaande mooie levensles. Vanwege de turbulente ontwikkelingen bij Ajax rukten de media massaal uit om verslag te doen en Cruijff vragen te stellen. Willem Vissers deed verslag in de Volkskrant. Ronald Nijsen memoreerde het bezoek van Cruijff aan Sportpark Middenmeer, met zijn geboortegrond Betondorp aan de overkant van de Middenweg, op onze website bij zijn overlijden op 24 maart 2016: “JC bleek een ongelofelijk aardig, spontaan, gezellig, volstrekt normaal persoon te zijn.” (Van kerngezond naar club van formaat, p. 54-57)

  Spelersuitwisseling op het hoogste niveau

  Viervoudig international Jan van Diepenbeek ging in 1926 van Wilhelmina Vooruit naar Ajax en keerde in 1939 terug bij zijn oude club. Driemalig international Corrie van der Hoeven kwam halverwege het seizoen 1951-1952 over van Ajax, omdat Wilhelmina Vooruit kennelijk beter betaalde! De laatste seniorspeler die de overstap maakte van WV-HEDW naar de proftak van Ajax was talent Gerrie Blokzijl. Hij debuteerde in 1976 als achttienjarige in onze Zondag 1. Na twee seizoenen werd hij door Leo Beenhakker naar Ajax gehaald. Discipline was niet zijn sterkste punt. Hij kwam niet verder Ajax 2 en maakte later furore bij de ambitieuze doch dubieuze amateurclub AZS (Argonaut-Zwarte Schapen) aka FC De Sloterplas, voorganger van FC Almere City. Hij speelde nog jaren mee met Lucky Ajax.

  Een persoonlijke herinnering

  Zaalvoetballen met Gerrie was een bijzondere ervaring. Ook zijn broer Ko deed mee. Als één van de Blokzijls weer eens uit het veld werd gestuurd, wist je dat de ander snel zou volgen. Dan liepen Ger Timmer en ik ons weer 2 tot 5 minuten suf tegen een overmacht. Anderzijds heb ik dat seizoen meer doelpunten gemaakt dan ooit. Het was simpel, je gaf de bal aan Gerrie, die passeerde alle tegenstanders inclusief de keeper. Als je meeliep, hoefde je de bal alleen maar in een leeg doel te schuiven.

  Jos van Meeuwen

  Mick van Moerkerk in het shirt van Ajax Amateurs. In 2013 zou hij de overstap maken naar WV-HEDW. In 2021 volgde broer Jack zijn voorbeeld.