• Uit de rijke geschiedenis van WV-HEDW, aflevering 7: Walter Schulze (1955-2022)

 • Trainer van de zondagselectie van WV-HEDW van 1979-1983 en 1995-1997

  Walter Schulze kwam vier jaar geleden bij WV in een tijdperk waarin de trainingsopkomst omgekeerd evenredig was aan de lengte van de duurlopen. ” (clubbladredacteur Ronald Nijsen bij het afscheid van Walter in 1983)

  Walter Schulze werd in 1979 aangesteld als trainer van de zondag van WV-HEDW, na een sollicitatiegesprek met elftalleider Jan Lenten en secretaris (toen al) André Lopes Dias. Destijds was de zondag 1 nog het vlaggenschip van de club (of modderschuit, gezien het niveau waarop gevoetbald werd). Walter was jeugdtrainer bij BPC (Be-Quick Pollox Combinatie, 1922-1982) en werkte als postbode in Oud-Zuid. Hij gaf zijn eerste training op 31 juli 1979 om kwart over 7 ’s avonds in het Amsterdamse Bos, als volgt aangekondigd in het clubblad: “De training is voor alle leden toegankelijk en wij verwachten vanzelfsprekend een grote opkomst (al is er maar een beperkt aantal zuurstofflessen aanwezig).”. Die eerste training behelsde twee rondjes: één rondje Bosbaan en een rondje van Walter in het gelijknamige restaurant. Volgens voorzitter Ronald Nijsen, die ook onder hem trainde en speelde, moesten we bij Walter net iets te veel rondjes lopen, onder zijn motto: “Je wordt er een beetje moe van maar dat went wel.” De trainingen waren soms dan wel zwaar maar Walter zorgde ook voor sfeer. “Heren het is hier geen bejaardenhuis”, was een andere gevleugelde uitdrukking van Walter. Oud-speler Jan Elderkamp vond zijn trainingen ‘eigenlijk het leukst’: “Walter Schulze was geweldig. Hij gaf aan het einde van de training altijd een ‘aperatiefje’. Ronald heeft hem diverse malen gezegd dat dat voorafje betekent, maar dat mocht niet baten.”

  De meeste voetballers hadden het niet zo op rondjes lopen en speelden liever een partijtje. Daar had Walter wel van terug, herinnert oud-keeper Johan van Genderen zich: “Nee, geen partijtje. Ik maak er geen maatschappelijke discussie van: we beginnen met vijf rondjes!!!” Gelukkig had Walter eens in de vier weken nachtdienst bij de PTT. Dan mochten we de hele avond partijtjes spelen. Daar heeft de legendarische Walter Schulze Cup (vijf tegen vijf op een half veld met kleine doeltjes), waarom gestreden werd van 1985 tot en met 2005, zijn naam aan te danken.

  In het eerste seizoen onder Walter degradeerde de zondag 1 naar het allerlaagste niveau, de derde klasse van de AVB. In 1982 werd de zondag 1 kampioen nadat de selectie een kwaliteitsimpuls had gekregen door spelers uit Zeeland en van de zaterdag. Een jaar later volgde weer degradatie, waarop Walter vertrok als trainer. Spelers onder Walter, die nu nog op de een of ander manier bij de club betrokken waren: Ronald Nijsen, Gerard Blokland, Johan van Genderen, Jolan Toff, Rob Dekker, Ger Timmer en ondergetekende. Johan maakte Walter ook in zijn tweede periode bij WV-HEDW mee, net als Rolf Schreuder. Ook Ed Duijf (†) was oud-speler.  Hij volgde Walter op als trainer van de zondag.

  Walter overleed op 9 december 2022, slechts 67 jaar oud. Hij zal door zijn oud-spelers vooral herinnerd worden om zijn enthousiasme, gevatheid en gevoel voor humor. Toen een jongen, die mee mocht trainen maar er geen hout van kon, hem vroeg wat hij moest doen om in het eerste te komen, antwoordde Walter gortdroog: “Opnieuw geboren worden!” Toen Walter in de kantine de barjuffrouw aansprak op het bierkraagje in zijn glas, werd hem toegevoegd: “Lik me reet, slijmerd”. Waarop Walter over de bar leunde, haar imposante achterste bekeek en zei: “Dan mag ik wel een snipperdag nemen!”.

  Jos van Meeuwen