• Uit de rijke geschiedenis van WV-HEDW, aflevering 8: Rob Dekker (1948-2023)

 • Rob Dekker, een kop als een wekker. Ook voor al uw bijlessen wiskunde! (WV-HEDW Revue)

  Wat Rob aantrof bij WV-HEDW: “Een ongelofelijk zootje qua elftallen, kantine en kleedkamers, maar een erg goede sfeer met allerlei vreemde vogels die onder de noemer WV uitstekend onder één dak bleken te kunnen verblijven. Een voorbeeld voor de maatschappij van vandaag de dag.” (2008)

  Rob kwam in 1970  via Hennie van Ree, de broer van zijn vriendin Ellen, terecht bij WV-HEDW. Hij speelde in het tweede zaterdagteam, het elftal van café De Luifel. Een van de vaste invallers was Gerard van der Lem, toen jeugdspeler bij Ajax. Gerard was bevriend met ‘Zwarte’ Jan Gerritsen die ook in het team van De Luifel speelde. Als het team achterstond viel Gerard in de tweede helft in. Op 2 juni 1971 zag Rob met Hennie en Gerard in het Wembleystadion Ajax zijn eerste Europacup winnen tegen het Griekse Panathinaïkos.

  Overigens maakte het clubblad pas in 1972 melding van de overkomst van Rob van voetbalvereniging Amroba. Hij was in het seizoen 1972-1973 speler van de vernieuwde Zaterdag 1 met o.a. Hans Gerson, Ger Timmer, Pieter Porsius, zijn zwager Hennie, keeper Hans van Dulken (aka Hans Dulmers) en de gebroeders van Meeuwen. In de eerste competitiewedstrijd in de Derde Klasse AVB tegen DVH, die werd gewonnen met 8-0, scoorde Rob een hattrick. In 1975 promoveerde de Zaterdag 1 met Rob naar de Tweede Klasse AVB om in 1978 weer te degraderen. In de kampioenswedstrijd tegen LOC uit een jaar later viel Rob in de eerste helft geblesseerd uit, maar 0-0 was genoeg voor het kampioenschap. Rob was topscorer dat seizoen met 19 doelpunten. De eerste wedstrijd van de competitie uit tegen JVVO, die met 1-2 werd gewonnen, zat de kampioensstemming er nog niet helemaal in getuige het wedstrijdverslag in het clubblad onder de titel Theekransje ‘Rond de middenstip’ doet weer van zich spreken: “”Clubgenoten, laat mij eerst het theekransje voorstellen. Voorzitterschap: Jos van Meeuwen. Het aantal woorden dat hij zijn medespelers doet toekomen is zo’n twintig keer meer dan het aantal bespeelbare ballen. (…) Secretaris: Rob Dekker. Zelfs vanaf de rechtsbuitenplaats weet Rob de linksback nog bestraffend toe te roepen. Een zeer stimulerend en actief lid.”

  In 1980 maakte Rob met Jos en Ger Timmer de overstap van de Zaterdag naar de Zondag 1 dat weliswaar gedegradeerd was naar de Derde Klasse AVB maar wel een trainer had. In het kampioensseizoen 1981-1982 liep Rob een zware knieblessure op in de uitwedstrijd tegen Nautilus. Een jaar later maakte hij zijn entree in de Zondag 1. Het seizoen daarop keerde hij terug naar de zaterdag. Hij werd de Heintje Davids van WV-HEDW. Op 27 maart 1984 maakte hij volgens het clubblad zijn 23ste comeback in de uitwedstrijd van de Zaterdag 1 bij Almere. In het seizoen 1984-1985 speelde hij in het tweede zaterdagteam met invalbeurten in het eerste.

  Van 1976 tot 1984 studeerde Rob wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn afstuderen ging hij aan het werk als docent wiskunde aan het RSG Lingecollege in Tiel. Op 18 oktober 1986 maakte het clubblad melding van zijn absoluut laatste optreden vanwege zijn verhuizing naar Arnhem. In 1990-1991 kwam Rob terug om bij de veteranen te spelen. In de 21e eeuw speelde hij nog een seizoen bij zijn ouwe maatjes van de zaterdagselectie.

  Na zijn pensionering in 2009 verbleef Rob het grootste deel van de tijd op zijn (en onze) lievelingsplek, het dorpje Agia Galini aan de zuidkust van Kreta. Maar als hij terug was in Nederland, kwam hij graag bij WV-HEDW langs. De laatste jaren had Rob helaas ernstige gezondheidsproblemen die hem noodzaakte definitief terug te keren naar Nederland. Zaterdag 12 november j.l. was Rob voor het laatst bij WV, als altijd in een warm bad.

  Jos van Meeuwen

  Zaterdag 1, seizoen 1974-1975

  Staand vlnr Sander Post, Wim Bouwman, Rob Dekker, Wout Oeseburg, Henk de Jong, Jos van Meeuwen, Eddy Nijhuis en Sjaak Kleverlaan; gehurkt vlnr Manfred Intorf, Pierre van Meeuwen, Paul Jaspers, Hans Gerson en Ruben van Leeuwen; voorste rij vlnr Juultje van Meeuwen, Ria Post, Hennie van Genderen-Post en Ramses van Leeuwen.