• WINTERKONINGEN

  12 dec 2021
 • Het was even stil rondom onze 012-1. Na een ietwat stroeve start in de zomer en een eerste competitie-fase die door corona (daar is íe weer) enigszins werd vertroebelt eindigden onze JO12-1 onderaan in hoofdklasse. Een rommelige voorbereiding, geen vaste trainer en coach, het hielp allemaal niet om vastigheden & patronen in het elftal te slijpen. Maar na een ietwat onwennig begin pakten onze toppers de draad in de 2e fase serieus op. Er was inmiddels iets meer structuur aanwezig (met dank aan Sjoerd) en de jongens hielden huis op de voetbalvelden en alle wedstrijden werden overtuigend gewonnen. Doordeweeks werd verder aan de tactische en technische vaardigheden geschaafd. Duidelijk moet inmiddels zijn het gaat niet om de punten en zeker niet om de goals (best leuk natuurlijk!) maar het gaat om het spel, het plezier en de ontwikkeling. En voor hen die de JO12-1 een klein beetje volgen zien precies dat. Maar als ontwikkeling & prestaties hand in hand gaan is dat natuurlijk nog veel leuker! Maar het is een groot compliment voor de jongens zelf dat ze zo gemotiveerd zijn gebleven.

  Nu dan snel terug naar de kraker van afgelopen zaterdag. De enige club die nog enigszins in het spoor kon blijven was onze gewaardeerde buur, TOS Actief. Onder een prachtig winterzonnetje stond dus een heus titelgevecht op het programma. Het beloofde een spannend duel te worden. Iedereen ging er eens lekker voor zitten (lees: de paar wel aanwezige ‘breng-ouders’ op gepaste afstand).

  Onze jongens waren vol zelfvertrouwen maar er zat ook wel wat spanning op de ploeg. Zou TOS Actief het volgende slachtoffer worden van de WV-dadendrang? Winst en zelfs een gelijkspel zou immers de titel betekenen! Een flitsende start, binnen no-time voldoende kansen op de score te openen. Echter wat je vaak ziet als de ene ploeg de kansen niet maakt valt ‘ie aan de andere kant, 0-1 Volgens afspraak bleven onze jongens geduldig op zoek gaan naar de aansluiting en die viel dan ook snel, 1-1. De wedstrijd bleek echt een clash van speelstijlen. WV continue op zoek naar vlotte combinaties, TOS hanteerde vooral de lange bal maar het was een heus voetbalgevecht. Overigens zeer sportief van beide kanten, ondanks de belangen.

  Beste lezer, u moet weten, onze jongens spelen vooruit en zetten as het kan en lukt veel druk. Dat is niet altijd zonder risico’s maar dat is een risico dat we als team gewoon aanvaarden. Het is ‘cruijffiaans’; de doelstelling is aanvallend & creatief te spelen en uiteindelijk sowieso één goal meer te maken dan de tegenstander. En dat er dus zo nu en dan gaatjes vallen in de defensie is een ingecalculeerd risico. Maar aanvallen is gewoon de beste verdediging (en ook gewoon het leukste om te doen). Deze aanpak leidde al snel tot de aansluitingstreffer na weer een achterstand uit een snelle counter en tot nog veel meer! De treffers werkten bevrijdend. WV had het momentum, bleef volop combineren en de tegenstander werd geen moment rust gegund. Ontspanning langs de lijn bij het publiek, wissels en ook bij de coach. Bij de rust stonden de blauw-witten 4-2 voor!

  Niets aan de hand zou je zeggen. WV leek door te pakken en een overtuigende uitslag neer te gaan zetten. In het 3e kwart verzuimde onze jongens echter de kansen af te maken en de tegenstander definitief de wil op te leggen. En het kwam al eerder voorbij, maak je zelf de goals niet dan vallen ze aan de andere kant: 2 maar liefst: 4-4!

  Wat volgende was een ongelofelijk spannende laatste 10 minuten, waarin onze keeper in de ultieme slotfase tot twee keer toe een zekere tegengoal voorkwam. De foutloze scheids floot vervolgens voor de laatste keer deze zaterdag en de opluchting was groot aan WV-zijde. De ontlading bij de jongens was daar maar ze waren ook een beetje beduusd: kampioen? Jazeker, met een heuse wintertitel op zak belonen de jongens zichzelf. Na de nodige festiviteiten, een heuse kampioensbeker (met oprechte dank aan TOS-Actief!) én chocoladeletters op het veld ging eenieder huiswaarts. Het was met recht een enerverende dag voor onze jongens. En ze zijn een geweldige ervaring rijker, hoe vaak maak je nou een titelfeest mee?

  We kijken uit naar de nieuwe indeling (vast een uitdaging) maar eerst maar even stoom afblazen in de winterstop.
  We blijven het voor u volgen, tot een volgend verslag!