Na een hoopvolle herstart vlak na de oorlog kregen Wilhelmina Vooruit en HEDW het moeilijk. Het ledental liep in de jaren vijftig terug. Het ontbrak beide verenigingen aan kader. Daarom werd in 1956 besloten tot een samengaan, ondanks het nodige verzet dat was terug te voeren op het verschil in achtergrond: “Voor de oorlog was WV de joodse elite, HEDW de joodse middenklasse en AED (Allen Eén Doel) de joodse ‘mindere klasse’. Na de oorlog was Wilhelmina Vooruit nog steeds de rijkere club en HEDW de armere club”, aldus oud-lid Danny de Paauw. Een ander verschil was dat het in ledental veel grotere HEDW (77 om 142, waarvan 59 junioren) jeugd had en Wilhelmina Vooruit niet. De naam werd ‘Wilhelmina Vooruit vereenigd met HEDW’, kortweg Wilhelmina Vooruit-HEDW, al snel afgekort tot WV-HEDW. De fusieclub begon met 152 senioren en 27 jeugdleden. In het eerste elfkoppig bestuur hadden zitting de WV-ers Martijn Sajet (voorzitter), Leo van Geuns (secretaris) en Willem Melkman (commissaris) naast de HEDW-ers Mau Verdoner (tweede voorzitter), Jan Boon (penningmeester) en Jaap Rabbie (tweede penningmeester). Het veld op Sportpark Voorland werd de thuishaven. Daar ook werd het monument opgericht met de twee gedenkstenen voor de omgekomen leden en donateurs van beide clubs.
Naast de sportieve activiteiten zette WV-HEDW de feesttraditie van Wilhelmina Vooruit en HEDW voort. Zo werd het gouden jubileum in 1958 groots gevierd met een spetterende feestavond, een jubileumuitgave van clubblad ‘Onze Revue’ met bijdragen van minister-president Willem Drees en andere Europese regeringsleiders, een honkbalwedstrijd tegen De Volewijckers en een voetbalwedstrijd tegen Holland Sporting Club uit New York.
Het eerste honkbalteam speelde tussen 1958 en 1963 enkele jaren op het hoogste niveau, in de hoofdklasse van de Nederlandse Honkbal Bond. In 1963 ging de honkbalafdeling zelfstandig verder.
De beoogde doelen van de fusie in 1956 -groei in ledental en versterking van het kader- werden niet bereikt. In 1964 telde de vereniging nog slechts één junioren- en twee seniorenteam. De club kreeg net op tijd een nieuwe impuls door de komst van twee elftallen en een handvol kaderleden van OVVO (Op Volharding Volgt Overwinning). In de jaren zestig namen de oprichters en leden van het eerste uur de een na de ander afscheid als bestuurders. In 1971 bleek WV-HEDW niet alleen organisatorische, maar ook financiële problemen te hebben. Een nieuw bestuur met Harry Polak (voorzitter), André Lopes Dias (secretaris) en Sander Post (penningmeester) pakte de problemen voortvarend aan en legde de solide basis voor een mooie toekomst. Sander Post (bestuurslid sinds 1971, voorzitter van 1978 tot 2002, erevoorzitter sinds 2002, ons ontvallen in 2017) en André Lopes Dias (bestuurslid van 1962 tot 2023, secretaris van 1971 tot 2022, erelid sinds 2006) zorgden voor de nodige continuïteit in het bestuur.
Het vlaggenschip van WV-HEDW begon in 1956 in de derde klasse KNVB, maar degradeerde al na één seizoen naar de vierde klasse en twee jaar later zelfs naar de AVB. In 1968 keerde het terug in de ‘grote bond’, de KNVB. De euforie was slechts van korte duur. Na vier jaar daalde zondag 1 opnieuw af naar de eerste klasse van de AVB. Een seizoen later volgde zelfs degradatie naar de tweede klasse. In 1974 werd de absolute kelder van het amateurvoetbal bereikt, de derde klasse AVB. In de jaren daarna pendelde zondag 1 tussen de twee allerlaagste klassen van het amateurvoetbal.
In 1968 kreeg WV-HEDW een zaterdagafdeling, opgericht onder het motto ‘voor spelers die voor hun zuivere pleizier spelen is het zaterdagvoetbal bij WV-HEDW de aangewezen weg’. Aanvankelijk werd de dienst op zaterdag uitgemaakt door caféteams. In 1971 besloot het bestuur het heft zelf in handen te nemen. Dat, en ook de opening van de nieuwe studentenflats in Diemen in 1972, maakte de weg vrij voor een toevloed van studenten uit Brabant, Zeeland, Limburg, Friesland, etc. In 1983 kreeg zaterdag 1 voor het eerst een eigen trainer, het startpunt van de geleidelijk maar gestage opmars van de tweede klasse AVB naar de hogere regionen van de KNVB, mede dankzij een stevige kwalitatieve impuls van Groninger studenten in de jaren negentig. In 1995, op de valreep van de opheffing van de afdelingen, bereikte zaterdag 1 de KNVB nadat het kampioenschap van de Hoofdklasse AVB werd veroverd in een onvergetelijke beslissingswedstrijd tegen SDW in Noord: 5-1. Tien jaar daarna werd de eerste klasse bereikt, waarin zaterdag 1 in het seizoen 2024-2025 na ups en downs nog steeds speelt. In de jaren 2007-2009 daalde het team zelfs af naar de derde klasse. Met het kampioenschap in 2011 werd de weg naar boven weer ingezet. In 2014 was zaterdag 1 terug in de eerste klasse. Na drie jaar heen-en-weer wist het zich daar te handhaven om in het eerste postcorona seizoen (2021-2022) met een straatlengte voorsprong kampioen te worden en te promoveren naar de vierde divisie (de voormalige hoofdklasse). Het eerste seizoen deed WV-HEDW het nog goed met een eindklassering in het linkerrijtje maar het afgelopen seizoen 2023-2024 eindigde helaas met degradatie naar de eerste klasse.
Met het eerste zondagteam wilde het ook in de eerste twee decennia van de 21e eeuw niet lukken. Een aantal seizoenen (2003 tot 2007, 2011-2012) kon de club zelfs helemaal geen zondag 1 op de been brengen. In 2017 werd er een werd een nieuwe koers ingezet. Zondag 1 werd een doorstroomelftal voor talentvolle jeugdspelers van de club, die nog niet klaar waren voor het hoge niveau van de zaterdagselectie. In luttele jaren stoomde de zondag 2.0. van de vijfde naar de tweede klasse KNVB, waarin het debuteert in het seizoen 2024-2025. Sinds 2022 biedt ook de O23 een doorstroomoptie voor de jeugdspelers van WV-HEDW. In 2024 werd de O23 kampioen van de derde divisie waardoor het in het seizoen 2024-2025 uitkomt in de tweede divisie.
WV-HEDW is groot geworden dankzij de consequente aandacht binnen de club voor de lagere teams onder het motto ‘de recreatieve elftallen doen er toe’. Dit uitgangspunt zorgde ervoor dat WV-HEDW sinds de jaren zeventig gestaag groter werd in de breedte. De zondagafdeling groeide van vier teams in het seizoen 1980-1981 naar acht in 1988-1989. Waar in het seizoen 1982-1983 nog slechts vijf zaterdagteams in stonden geschreven was dat aantal in het seizoen 1988-1989 toegenomen tot negen. In het seizoen 1996-1997 telde de club in totaal (zondag en zaterdag) 396 leden en 24 seniorenteams: 15 op zaterdag, 8 op zondag en een veteranenteam. Het vrouwenteam was na twee mooie jaren (1993-1995) helaas weer verleden. Het veteranenteam overleed in 1998.
In 1997 moest WV-HEDW het veld op Sportpark Voorland verlaten, omdat daar woningbouw was gepland. Van de nood werd een deugd gemaakt: de te krappe behuizing werd ingeruild voor een mooie locatie om de hoek met meer velden op Sportpark Middenmeer. De inmiddels weer gezonde financiële situatie van de vereniging maakte het mogelijk om een fraai clubgebouw neer te zetten. Vanwege de aanhoudende ledengroei werd het aantal kleedkamers sindsdien vermeerderd naar 18 en de kantine vergroot. Op 21 februari 2018 werd De Voorzet geopend, een prominent bijgebouw met kleedkamer, fysioruimte, opbergfaciliteiten en een prachtige ontvangstruimte voor tegenstanders, scheidsrechters en andere gasten.
Bij het honderdjarig bestaan, tien jaar na de verhuizing, was het ledental spectaculair gegroeid naar 1027 leden en telde de club 34 seniorenteams: 21 op zaterdag, 12 op zondag en één nieuw vrouwenteam. Weer tien jaar later was het ledental opgelopen tot 1750. 93 teams namen in het seizoen 2017-2018 deel aan de verschillende competities. Met 38 seniorenteams was WV-HEDW nog steeds de grootste seniorenclub van Nederland, maar de voornaamste groei vond plaats bij de jeugd en de meiden/vrouwen. Het aantal jeugdteams bedroeg inmiddels 51, waarvan 3 teams op divisie-niveau. Het aantal meiden en vrouwen dat voetbalde bij de club steeg van 70 in 2008 tot 200 in 2018: 4 seniorenteams, 6 meidenteams en mini’s.
Nadat WV-HEDW in 2006 weer een vrouwenteam kreeg, dat ging spelen in de vijfde klasse op zondag, werd in 2014 de basis gelegd voor de huidige zaterdagselectie toen de talentvolle MA1 de overstap maakt naar de senioren. Als vrouwen 1 van de zaterdag werden de meiden in hun eerste seizoen kampioen van de vierde klasse. Anno 2024 speelt het eerste zaterdagteam van de vrouwen in de eerste klasse. Vrouwen 2 speelt één klasse lager. Daarnaast spelen er nog twee vrouwenteams op zaterdag, één 30+-team op vrijdag en drie teams op zondag.
Ook kreeg WV-HEDW voor het eerst sinds 1974 weer jeugd. Op 10 mei 2000 was de eerste open dag voor voetballertjes geboren tussen 1990 en 1994. In september begonnen twee jongens- en één meisjesteam aan de competitie. In de jaren daarna groeide de jeugdafdeling als kool, mede dankzij de inzet van de ouders die teams van hun kinderen trainden, floten, begeleidden en vervoerden naar uitwedstrijden. Bij het honderdjarig bestaan had WV-HEDW 19 jeugdteams die deelnamen aan de competitie plus een grote groep mini’s die een onderlinge competitie speelden. Bij het honderdtienjarig bestaan was de jeugdafdeling gegroeid van 400 naar 770 spelertjes en spelers. Ook kwalitatief maakte de jeugdafdeling een sprong voorwaarts door de inzet van spelers van selectieteams als geschoolde trainers. Anno 2024 staat WV-HEDW in de ranglijst van beste jeugdopleidingen van voetbalclubs in Nederland op plek 34.
Het honderdjarig bestaan van WV-HEDW in 2008 werd schitterend gevierd. Op 4 mei werd de viering gepast geopend met een bijzondere herdenking van de in de Tweede Oorlog vermoorde leden en donateurs van Wilhelmina Vooruit en HEDW. In het weekenden daarna werden het Internationaal Verbroederingstoernooi en het Hette Spoelstra Jeugdtoernooi gehouden. De feestmaand werd afgesloten met een weekend vol festiviteiten: het grote feest op vrijdagavond in de Koningszaal van Artis (waar in 1968 het zestigjarig bestaan werd gevierd) met de presentatie van het driedelig jubileumboek, jubileumwedstrijden op zaterdag en een reünie op zondag gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Bij die laatste gelegenheid had het Hare Majesteit behaagd om erevoorzitter Sander Post en erelid André Lopes Dias te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Ook de volgende mijlpaal, het honderdtienjarig bestaan, werd uitbundig gevierd op Hemelvaartsdag 10 mei 2018 met voetbal voor jong en oud, de presentatie van het jubileumboek over de laatste tien jaar, een reünie, het Sander Post Festival met acts uit eigen rangen en een afsluitend feest met DJ.
Anno 2024 is WV-HEDW een kerngezonde, sfeervolle club met een geweldige accommodatie, een aanstekelijk terras en zes velden, waarvan vier met kunstgras. In het seizoen 2024-2025 heeft WV-HEDW 112 teams in competitie, waarvan 47 seniorenteams (inclusief 35+ en 45+), 37 van 13 of ouder en 28 onder 13 jaar, waarvan 21 vrouwen/meidenteams. Daarmee staat de club tweede op de ranglijst van grootste clubs in Amsterdam na AFC. Als het gaat om het aantal senioren- en veteranenteams is WV-HEDW nog steeds veruit de grootste club van Nederland. Op de ranglijst van hoogst spelende amateurclubs (gebaseerd op het niveau waarop het eerste elftal, de O23 en de hoogste jeugdteams boven 12 jaar spelen) staat WV-HEDW op 35. Het aantal leden bedraagt inmiddels bijna 2100.
De kers op de kaars van de accommodatie is de André Lopes Dias Tribune, bestaande uit twee los van elkaar staande delen (Diemen- en Stadszijde) die in november 2023 werd geopend, tegelijk met de onthulling van de fotogalerij langs het hoofdveld die een prachtige impressie biedt van 115 jaar voetbal (en honkbal) bij Wilhelmina Vooruit, Hortus, EDW, HEDW en WV-HEDW.
Bronnen:
Jongens, vol illusies en idealen WV-HEDW 1908-2008, deel 2 Met nieuwe kracht het veld weer op, 1946-1967
Jongens, vol illusies en idealen WV-HEDW 1908-2008, deel 3 Van kwetsbaar naar kerngezond, 1968-2008
Van kerngezond naar club van formaat WV-HEDW 2008-2018
Verhalen over vroeger (wvhedw.nl)