• WV-HEDW (1956 – heden)

    In de naoorlogse jaren hadden Wilhelmina Vooruit en HEDW het moeilijk. Het ledental was laag, er was weinig aanwas, en het ontbrak beide verenigingen aan kader. Daarom werd in 1956 besloten tot een fusie. De naam werd Wilhelmina Vooruit verenigd met HEDW (kortweg WV-HEDW). Het eerste bestuur werd gevormd door de WV-ers Sajet (voorzitter), Van Geuns (secretaris) en Melkman (commissaris) en de HEDW-ers Verdoner (tweede voorzitter) en Boon (penningmeester) .

    Het veld op Sportpark Voorland werd de thuishaven van WV-HEDW. Daar ook werd het monument opgericht met de beide gedenkstenen voor de omgekomen leden van Wilhelmina Vooruit en HEDW.
    Het eerste voetbalteam ging in de derde klasse KNVB spelen, maar degradeerde in 1957 al naar de vierde klasse, en in 1959 zelfs naar de AVB. Het eerste honkbalteam deed het beter, en speelde tussen 1958 en 1963 zelfs enkele jaren in de hoofdklasse.

    Naast de sportieve activiteiten zette WV-HEDW de tradities van Wilhelmina Vooruit en HEDW voort. Zo werd het gouden jubileum in 1958 gevierd met een grootse feestavond met bal, met een jubileumnummer van "Onze Revue" waarin bijdragen van minister-president Willem Drees en andere Europese regeringsleiders, met een honkbalwedstrijd tegen Volewijckers, en met een voetbalwedstrijd tegen Holland Sporting Club uit New York.
     
    De beoogde doelen van de fusie in 1956 (groei en uitbreiding van het kader) werden niet bereikt. In 1964 telde de vereniging nog maar twee seniorenteams en één juniorenteam. Het eerste elftal speelde van 1959 tot 1968 onafgebroken in de eerste klasse AVB. De succesvolle honkbalafdeling ging in 1963 zelfstandig verder.

    In 1960 overleed Ies Rabbie (15 jaar lang voorzitter van EDW en HEDW), en twee jaar later Louis Aussen (een van de oprichters van Wilhelmina). In 1965 trad Martijn Sajet af als voorzitter (na bestuurslid te zijn geweest sinds 1908). EDW-oprichter Mau Verdoner werd voorzitter, maar trad een jaar later als bestuurslid af, gelijk met Willem Melkman.
    In 1971 bleek WV-HEDW niet alleen organisatorische, maar ook financiële problemen te hebben. Een nieuw bestuur met Harry Polak (voorzitter), André Lopes Dias (secretaris) en Sander Post (penningmeester) pakte de problemen voortvarend aan, en legde de basis voor een mooie toekomst. Sander Post (bestuurslid sinds 1971, voorzitter van1978 - 2002, ere-voorzitter sinds 2002) en André Lopes Dias (bestuurslid sinds 1962, secretaris sinds 1971, erelid sinds 2006) zorgen sindsdien voor de continuïteit in het bestuur.
    De zondagafdeling breidde zich geleidelijk uit: In de loop der jaren breidde de zondagafdeling zich langzaam maar zeker uit. Niet alleen met senioren-teams maar ook met junioren-teams die aan zondag-competities meedoen. In het seizoen 2016/2017 nemen 29 WV-teams aan de zondag-competities deel: 13 senioren-teams en 16 jeugdteams.

    Veel opmerkelijker nog is het ontstaan en de groei van de zaterdagafdeling. Eind jaren ’60 nam één 'café-elftal' deel aan de competitie. In 1971 was er voor het eerst sprake van een serieus zaterdag-elftal, in 1980 waren het er 5, en nu spelen er 25 elftallen in de zaterdag-competitie (21 mannen en 4 vrouwenteams).Ook met betrekking tot de sportieve resultaten is de aandacht enigszins verlegd naar de zaterdagafdeling.

    Het eerste zondagelftal promoveerde in 1968 nog wel naar de KNVB, maar degradeerde in 1972 al weer. Sindsdien werden sporadisch wel successen geboekt, maar toch is het eerste zondag elftal langzamerhand afgezakt naar het laagste niveau: (na de samenvoeging van AVB en KNVB) de zevende klasse KNVB. Daar is uiteindelijk besloten tijdelijk geen zondag 1 meer in te schrijven. In 2007 is met het oog op het 100-jarig bestaan in 2008 toch een eerste zondagteam ingeschreven in de zesde klasse. Het voormalige zondag 3 toonde zich bereid om als zondag vlaggenschip te gaan spelen en deed dat met redelijke resultaten. Sinds 2018 fungeert het 1e zondagteam als doorstroomelftal voor talentvolle JO-19 spelers onder leiding van een gediplomeerde trainer. Dat resulteerde in promotie naar de 4e klasse, waarin het team in het seizoen 2019-20 uitkomt. 
     
    Het eerste zaterdagteam wist zich daarentegen in vijftien jaar tijd op te werken van een vriendenclubje onder in de tweede klasse AVB tot een gerespecteerd team in de eerste en tweede klasse van de KNVB. In de afgelopen jaren speelt de zaterdag-1 -op een enkel kortstondig uitstapje naar de 3e klasse na- op 2e en 1e klasse niveau. De afgelopen 4 jaren werd het 1e of kampioen van de 2e klasse of degradeerde het -via de nacompetitie- uit de 1e klasse. In het seizoen 2021-2022 werd zaterdag 1 met een straatlengte voorsprong kampioen van de eerste klasse en promoveerde naar de 4e divisie (voormalige hoofdklasse).

    In 1997 moest WV-HEDW het veld op Sportpark Voorland verlaten, omdat daar woningbouw was gepland. Van de nood werd een deugd gemaakt: de eigenlijk te krappe behuizing werd ingeruild voor een mooie locatie op Sportpark Middenmeer. De inmiddels weer zeer gezonde financiële situatie van de vereniging maakte het mogelijk om een prachtig clubgebouw op te richten.
    In een tijd waarin helaas menige Amsterdamse voetbalclub moeite heeft te overleven, is WV-HEDW kerngezond. Momenteel bezit WV een moderne accommodatie met 18 kleedkamers, een prachtige ontvangst- en fysioruimte en 6 velden, waarvan 4 kunstgras velden.

    Zie ook  https://nl.wikipedia.org/wiki/WV-HEDW voor meer informatie de vereniging en haar geschiedenis.