• WV-HEDW – Ajax 0 – 3 (16 september 2023)

  17 sep 2023
 • In de eerste helft van deze derby was WV de bovenliggende partij en een voorsprong bij rust had niet misstaan. Na de thee hadden wij minder te vertellen, maar 0-3 was in strijd met de krachtsverhouding in deze door beide partijen sterk gespeelde wedstrijd voor circa 500 niet-betalende toeschouwers. En wat als Ajaxdoelman Virgil Deen bij 0-1 niet met een wereldredding en hulp van de paal de gelijkmaker had voorkomen ? Nu was het onmiddellijk daarna 0-2. Maar ja, zo is het voetballeven.

  De boeiende voetbalmiddag op Middenmeer begon met een optreden van Isam Krizi. De pupil van JO8 – 2 liep de Ajaxdefensie er volledig uit en scoorde (naar later zou blijken als enige WV'er).
  Vervolgens een eerste helft waarin beide teams een hoog tempo op het warme kunstgras ontwikkelden. Aanvallende acties aan beide zijden te over maar de verdedigingen konden het aan. Al in minuut 2 schoot Tim Correia een vrije schop voor doel langs, was een mogelijkheid. Bij een volgende vrije schop, snel door Tim genomen kwam de bal via Jaimy Roemer net niet bij Joost Heij, vlak voor de goal (14’). De wedstrijd lag daarna minuten stil voor een blessurebehandeling die niet zou helpen, nr. 4 Kai Heerings moest naar de kant en werd vervangen door nr. 15 Guilliano With. Intussen was WV het meest aanvallend vaak over rechts waar ex-AFC-er Dean van Zwieten zijn eveneens uit Buitenveldert overgekomen teamgenoot Jaimy Roemer goed wist te vinden. Doelman Deen wist in tweede instantie een goal van Joost Heij te voorkomen na voorbereidend werk van Jaimy en Tim C. (23’). WV – en naar later bleek ook de bestuurskamerdelegatie van Ajax - verwachtte een strafschop toen op links Romello Austin over de knie van Ajaxverdediger Ruben Ligeon ging (zie foto van HAV boven), net binnen de zestien; scheidsrechter Max Kok, helemaal uit Maastricht, zag het anders. Nog een kans voor WV toen Jordy Dijkhuizen van achteruit Jaimy bereikte en uit de daaropvolgende hoekschop van Jaimy schoot Nick Lammers hard naast (34’). Intussen was Ajax ook dreigend, zeker als linksbuiten nr. 11 Kenneth Misa-Danso aan de bal was, maar ons centrum Nick Lammers-Oscar Abouseada gaf geen krimp en daarachter straalde Dion Thomas rust uit. Jaimy stond bij de tweede paal vrij maar op het verkeerde been na een voorzet van Romello (39’), een solo van Romello werd naar veler constatering met een Ajaxhand afgebroken en nr. 7 Ali Akla kreeg de gele kaart na vasthouden Jaimy op de achterlijn, kortom de bezoekers stonden onmiskenbaar onder druk. Rust en applaus van het dankbare publiek.

  De tweede helft bood een ander beeld. Ajax nam het initiatief en zou dat niet meer afstaan. Misa-Danso soleerde zich naar een grote kans maar schoot naast (47’). Bij ons raakte de uitstekend spelende Jaimy Roemer geblesseerd, good-old Mick van Moerkerk verving hem (54’). Net leek WV meer greep op de zaken te krijgen of Ajax pakte de leiding: nr. 9 Jordy Bitter legde de grondslag, na enig gekluts schoot Misa-Danso raak (0-1, 60’). Op gelijke hoogte komen leek daarna best haalbaar. Tim Correia trok de aandacht toen hij aan de zijlijn ex-prof nr. 5 Ruben Ligeon de bal ontnam, zijn rush op het Ajaxdoel stuitte op doelman Deen (65’). Coach Marcel Valk bracht met Rida Najib en Yamiro Macrander fris bloed tussen de lijnen, Romello en Dean konden de dugout in (68’). Invaller Yamiro stond aan de basis van de bijna-gelijkmaker, zijn voorzet belandde via de doelman bij Tim Correia waarna Deen met een flitsreactie en hulp van de paal 1-1 voorkwam. Terwijl we aan de kant nog najammerden vond Ajaxinvaller nr. 18 Terzo Stemerdink zijn uitblinkende ploeggenoot Jordy Bitter, de Ajacied schoot vanuit de draai knap raak (0-2, 74’). Noodgreep: achterin één-tegen-één, goed spelende Nick Lammers maakte plaats voor spits Max Dekker, tevens kwam Tim de Jong voor Jordy Dijkhuizen (78’). Van ons getalsmatig verminderd verdedigen leek invaller nr. 17 Vincenzo Schep gebruik te maken, vrij voor Dion Thomas mikte hij over de lat (79’). Kans WV: Max Dekker zag zijn schot gestopt. Meteen daarop 0-3: éen-tweetje van With en Schep, laatstgenoemde vond het net (82’). Wedstrijd beslist, uit een voorzet van Tim de Jong kopte Max Dekker naast waarna de scheids het wel genoeg vond.

  Niet onverdiend, die drie punten voor koploper Ajax, maar het had anders kunnen lopen als twee mogelijke strafschoppen waren gegeven. WV speelde hoe-dan-ook een geweldige eerste helft, in dat opzicht blijft de opgaande lijn zichtbaar. Ajax is al vroeg favoriet voor de titel en wij gaan tegen Huizen aan de slag om onze positie op de ranglijst (nu 12e) te verbeteren.
  Best lastig , het aanwijzen van een man-van-de-wedstrijd, want velen leverden een topprestatie. Zoals JACK VAN MOERKERK. De offensieve linksachter mag zich een week met de titel sieren.

  We vervolgen de competitie met een bezoek aan Huizen. De geelgroenen uit ’t Gooi staan met 4 punten vlak boven ons, bij Hoogland werd verloren (1-0). De wedstrijd op sportpark Wolfskamer begint om 14.30 uur. Vertrek bus 12.15 uur Kruislaan bij Edenhal.

  WV-HEDW : Dion Thomas; Dean van Zwieten (68. Yamiro Macrander), Nick Lammers (78. Tim de Jong), Oscar Abouseada, Jack van Moerkerk; Jordy Dijkhuizen (78. Max Dekker), Timo van Roemburg; Jaimy Roemer (54. Mick van Moerkerk), Tim Correia, Romello Austin (68. Rida Najib) ; Joost Heij ; niet-ingezet: Ruben Zandwijken, Stany Dankerlui

  Verslag: André Lopes Dias

   

  Op Het Amsterdamsche Voetbal: Ajax tegen WV-HEDW superieur in afronding (met link naar foto's)

  Op de site van onze gasten: Weer driepunter voor Ajax in stadsderby

  In Telegraaf/Amsterdam Sport:

  De doelpunten van Ajax: