• WV Zaterdag 1 kampioen: hoofdklasse here we come!

  9 mei 2022
 • Het is vandaag een beetje the day after the week before

  Die begon zaterdag 30 april met een teleurstellende nederlaag van de Zaterdag 1 bij Zwaluwen ’30 en het kampioenschap (zonder zelf te spelen) van Vrouwen 1. Over dat laatste is al eerder bericht. Omdat “concurrenten” Nootdorp en Voorschoten zo vriendelijk waren ook punten te verspelen was een gelijkspel op zaterdag 7 mei tegen uitgerekend nr. 2 Nootdorp voldoende om kampioen te worden. Met 16 punten voor zou verlies nog geen ramp zijn natuurlijk maar wat is er mooier dan thuis kampioen worden en dat samen met de vrouwen te vieren? Dus de hele week bezig geweest om van alles voor te bereiden. Voor de vrouwen was dat redelijk eenvoudig: kampioen waren ze dus al, moest alleen nog even lekker gevierd worden. Voor de mannen toch die onzekerheid: er mocht niet verloren worden. Nu zijn de bloemen van Willem Hogenkamp weliswaar van uitstekende kwaliteit, maar een week bewaren is ook weer niet de bedoeling. En “zichtbaar” alles klaar zetten werkt bij de tegenstanders als een lap op een stier. Tikkie nerveus toch wel de dagen voorafgaand aan “D-day”. Gelukkig gaf Feyenoord op donderdag het goede voorbeeld, dat bood hoop.

  Eerst de vrouwen. Met een bijna volle “kampioensbus” (uit Roemenie, echt waar..) naar Kadoelen. Na een moeizame 1e helft toch weer een royale 0-3 winst: 48 uit 16 nu. Na afloop op het veld kampioensshirts, champagne, een heuse kampioensbeker (Marcel v.R. bedankt), veel foto’s en als een speer weer de bus in naar de mannen. Op de Middenweg waren we net te laat om de kanonskogel van Ashraf vanuit de bus live te kunnen zien. Prachtige ontvangst met blauwwitte fakkels en een staande ovatie. Van het wel zeer talrijk aanwezige publiek.

  Over de mannenwedstrijd zelf heeft André al uitvoerig bericht. Het liep -zoals beloofd door het team- erg goed af: 4-0 tegen een toch flink tegenstribbelende nr 2. Met vier prachtige goals, waarvan twee in de slotminuten. Sprookje. Ik heb in meer dan 40 jaar WV al aardig wat kampioenschappen mogen vieren (en helaas ook een enkele degradatie). En ze waren allemaal prachtig, maar deze… komt toch met stip in de top-3 binnen. De Telegraaf (zie onder) heeft er een prachtig verhaal van gemaakt: alles klopte eigenlijk. Ook voor de mannen (veel) champagne, kampioensshirts en een beker natuurlijk. Namens de KNVB kwam Ed Degenkamp medailles uitreiken. Trainers in de sloot smijten hoort er tegenwoordig ook bij: ze hadden er geloof ik al wel op gerekend. En toen barstte het feest los, ingeleid door de geweldige zanger Henk Schulz. Bijzonder mooi ook dat sommige spelers van Nootdorp het feest nog lang meevierden.

  De glimlach is nog steeds niet van mijn gezicht af. Vijf wedstrijden voor het einde kampioen, 50% punten meer dan nr. 2 (nu Voorschoten), doelsaldo 58-17. Niks aan gestolen durf ik te zeggen. Op naar de hoofdklasse. Twee jaar geleden ging dat vooral door corona net mis. En vorig seizoen (je zou het bijna vergeten) zijn er maar vier wedstrijden gespeeld. Wat hebben we zin in die hoofdklasse: niet helemaal zeker welke kant dat op gaat, naar het noordoosten of het zuiden. Maar het zou zo maar richting bijv. Genemuiden kunnen zijn: dit kampioenschap is ook voor jou, Sander Post! Mooie zaterdagclubs allemaal. Helaas denkt de KNVB na over een soort plan om (vanaf 23/24) de hoofdklassen zaterdag en zondag samen te smelten (en dan 4e divisie te noemen). Niet doen alsjeblieft: veel liever een stukje rijden met de bus op zaterdag richting Buitenpost dan wat dichterbij uitwedstrijden op zondag moeten spelen. Ofwel: verplicht voetballers die op zaterdag willen spelen niet om op zondag te voetballen. Maar dit terzijde.

  Ten slotte. Spelers en trainer Marcel Valk en zijn hele staf: van harte met deze prachtige prestatie!! Namens de supporters (en dat zijn er steeds meer) durf ik wel te zeggen dat we vaak (niet altijd natuurlijk) genoten hebben van goed voetbal. En ik reken op nog vijf prima wedstrijden: kampioen worden met een record aantal punten. We beginnen morgenavond al aan die eindsprint: in Voorburg tegen Forum Sport.

  Ronald Nijsen

  Geniet van de foto’s van Jan Vonk

  123film (https://www.123film.nl/) maakte prachtige filmpjes van de wedstrijden, zowel bij de mannen als de vrouwen, en het uitbundige feestgedruis dat vervolgens losbarstte: