• Samenwerking Ajax

    Ajax-partnerclub: wat is dat?

    Je ziet het op het bordje naast de ingang: de jeugdopleiding van WV-HEDW is partnerclub+ van Ajax. Wat houdt dat nu precies in?

    Ajax werkt samen met 43 clubs uit Amsterdam en omgeving. De samenwerking houdt in dat Ajax spelers van WV kan uitnodigen om stage te lopen; als andere clubs met zo’n uitnodiging komen, zijn we verplicht dat aan Ajax te melden. Daar staat tegenover dat Ajax zijn kennis en kunde met de partnerclubs deelt. Onze technische staf wordt geregeld uitgenodigd voor themabijeenkomsten, trainers kunnen meekijken met jeugdtrainers van Ajax, we kunnen een aanvraag doen voor Ajax-trainers op locatie (bij ons dus), we kunnen oefenwedstrijden aanvragen, ballenjongens leveren, en we krijgen af en toe een pakje toegangskaarten voor het grote Ajax in de Arena.

    Hoe intensief de samenwerking is hangt mede af van een denkbeeldig puntenklassement: hoe hoog spelen je teams, hoeveel spelers maken de stap naar Ajax, voldoet de jeugdopleiding organisatorisch aan een zekere standaard, enzovoort. WV begon in 2013 als ‘gewone’ partnerclub en werd in 2017 door Ajax ‘gepromoveerd’ tot partnerclub +. De verwachting is dat we in 2020 toetreden tot het selecte gezelschap van partnerclub*. Op dit moment hebben negen clubs die status, waaronder AFC, Buitenveldert, Zeeburgia en Koninklijke HFC.; die clubs vormen dus een afzonderlijk samenwerkingsverband. De status van partnerclub+ berust bij 20 clubs: naast WV-HEDW onder meer Swift, UVV, FC Lisse, Legmeervogels en Roda 23. Van de categorie ‘gewone’ partnerclubs zijn er 19, waaronder Abcoude, Weesp, De Dijk, Always Forward en Sparta Nijkerk.

    Deelnemen aan de samenwerking met de Ajax-partnerclubs betekent dus ook dat via Ajax mensen van andere clubs op ons niveau ontmoeten, zowel technische staf als bestuurders. Naast de kennis en kunde die Ajax ons aanbiedt kunnen wij dus ook van die contacten iets opsteken. De samenwerking is dus niet alleen voor die ene jongen uit een van onze selectieteams die zo goed kan voetballen dat hij naar Ajax mag; de jeugdopleiding als geheel profiteert van deze constructie.