• Monument

    Monument ter nagedachtenis aan de Joodse leden van Wilhelmina Vooruit en HEDW die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord

    Wilhelmina Vooruit en HEDW waren voetbalverenigingen met een groot aantal Joodse leden. In 1940 was 45 procent van het toenmalig ledental van Wilhelmina Vooruit Joods, bij HEDW was dat 95 procent. Toen de Duitse bezetter in het najaar van 1941 Joden verbood om op sportvelden te komen, had Wilhelmina Vooruit 73 leden. Het veel grotere HEDW telde er 161.

    Op het monument staan alle namen van in de oorlog vermoorde leden, voormalig leden en donateurs van beide clubs:

    • Wilhelmina Vooruit: 67 leden, oud-leden en donateurs (de meesten van hen, 49, waren in 1941 lid). Daarbij waren veertien leden van 20 jaar of jonger, de jongste onder hen was 14.

    • HEDW: 162 leden, oud-leden en donateurs. Van zeven HEDW-leden hebben we het lot helaas nooit met zekerheid kunnen vaststellen. Onder de doden waren 75 leden van hooguit 20 jaar, de jongste was 13.

    Jongere slachtoffers waren er niet, maar je kon in die tijd ook pas vanaf je 12de jaar lid worden.

    Na de Tweede Wereldoorlog hebben beide clubs op hun toenmalige locatie een gedenksteen neergezet. Wilhelmina Vooruit plaatste een namenmonument op Sportpark Voorland, HEDW een collectieve plaquette op Sportpark Drieburg.

    Na de fusie in 1956 zijn de gedenkstenen samengevoegd, in een stenen monument naast het veld van WV-HEDW op Sportpark Voorland (zo’n driehonderd meter ten oosten van de huidige locatie, waar nu een woonwijk ligt).

    Bij de verhuizing van WV-HEDW in 1998 naar de huidige locatie op Sportpark Middenmeer waren de leden zéér beslist: het monument moest mee. De twee gedenkstenen zijn toen op een nieuwe stenen muur geplaatst. Ook zijn er twee glazen platen aangebracht, waarvan één met de namen van de vermoorde HEDW-leden, die immers niet op het oorspronkelijke monument stonden.

    In 2019 heeft WV-HEDW zijn accommodatie uitgebreid. Daarvoor moest het monument tien meter worden verplaatst, naar zijn huidige plek. De muur uit 1998 is vervangen door een metalen achterwand; de door de jaren aangetaste gedenkstenen zijn verstevigd.

    Op 4 mei 2020 vond de herdenking bij het vernieuwde monument plaats onder speciale omstandigheden vanwege de uitgebroken corona-pandemie. Secretaris André Lopes Dias hield een toespraak die online te volgen was. Lees in dit verband ook: ‘De beelden van mijn vermoorde clubgenoten komen steeds sterker terug’.

    Ook op 4 mei 2021 was een fysieke herdenking bij het monument nog niet mogelijk. In plaats daarvan is een filmpje opgenomen met als sprekers André Lopes Dias en Jolan Toff. Die kunt u hier zien. Op 4 mei 2022 waren betrokkenen en belangstellenden weer welkom bij het monument. Kijk hier voor een (foto)verslag.

    Kijk voor informatie over de namen die op het monument vermeld staan bij Nationaal Comité 4 en 5 mei of via Voetbalmonument.